Bemutatkozás - Felvidék Ház

A Magyar Házak Nonprofit Közhasznú Kft. egyik vidéki intézménye a miskolci Felvidék Ház. Küldetésünk az anyaországi- és felvidéki magyarok fizikai és szellemi jelenlétének a fenntartása és megerősítése. A Felvidék Ház fontos szerepet vállal rendezvények szervezésében, amelyek időszakos rendszerességgel megjelennek határon innen és határon túl.

Feladatunk, hogy a legszélesebb körben megszólítsunk mindenkit. Hasznos, élménydús és nemzeti programokat kínálunk. Kiemelt eseményeink közé tartoznak a kulturális és a gasztronómiai rendezvények. További célkitűzésünk, hogy a sport, az egészséges életmód, a környezetvédelem, az innováció és az üzleti élet újabb és újabb kapcsolódási lehetőségeket kínáljon és találjon. Számítunk Miskolc és a környező települések együttműködésére. Minden apró javaslat és cselekedet segíti azt a munkát, ami összehangol minket felvidéki honfitársainkkal.

Közérdekű adatok

Magyar Házak Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

   
Cím: 6726 Szeged, Közép fasor 1-3. Délvidék Ház

Adószám: 18456712-2-06

Számlaszám: 11100403-18456712-01000003

Dr. Szabó Pál Csaba ügyvezető igazgató (Havi jövedelem bruttó 450.000 Ft)

Felügyelő bizottság tagjai:

Dr. Ács Ádám (2017-)

Sándor Roland (2016): bruttó 90 e Ft

Dr. Győre Melinda (2016): bruttó 60 e Ft

Titkárság

titkarsag@magyarhazak.hu
Tel.: 62/592-800

 

Megújul a várpalotai Zichy-kastély és partnerintézményünk, a Trianon Múzeum

Megújul a várpalotai Zichy-kastély és a falai között működő Trianon Múzeum a Nemzeti Kastély és Várprogramnak köszönhetően a jövő esztendő elejére. A trianoni diktátum időszakát bemutató, megújult interaktív kiállítás és új közösségi terek várják majd a látogatókat. 

György István területi közigazgatásért felelős államtitkár, a fejlesztés alapkőletétele alkalmából tartott, várpalotai ünnepségen elmondta, hogy országosan 60 milliárd forintból 19 kastély és 15 vár újul meg, melyek mindegyike vonzó turisztikai célponttá válik. Mint mondta, a megújult létesítmények a térség gazdasági életét fellendítik, az "ország büszkeségeivé válnak".  Szavai szerint az a cél, hogy a megújult épületek többségükben önfenntartóan működjenek. György István, a trianoni békediktátum közelgő évfordulója kapcsán felidézte, hogy 2010-ben teremtődött meg a magyarok kettős állampolgárságának törvényi háttere, mely, mint mondta, fontos lépcsőfoka volt a nemzet megerősödésének és megújulásának. Rámutatott: a kastély megújulása az egész nemzet megújulásának szimbóluma.   

Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ismertette: megújítják a kastély világítását, korszerűsítik a fűtési trendszert, kicserélik a nyílászárókat, a fejlesztés 463 millió 550 ezer forintból valósul meg.     Hangsúlyozta: a kastély a fejlesztésnek köszönhetően egész évben látogatható lesz, így jelentősen hozzájárul a város turisztikai vonzerejének növeléséhez.   

Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy a Trianon Múzeumban múzeumpedagógiai játékteret, szabadulószobát, zeneszobát és kártyaszobát alakítanak ki, valamint részben vagy egészben megújulnak a kiállítási tartalmak is.   

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa felidézte: az épületet a Zichy család 1722 és 1725 között emelte barokk stílusban. 1860-ban az épület leégett, ekkor Ybl Miklós tervei alapján építették újjá. A jelenlegi felújítás az épület "fizikai és szellemi rehabilitációját" jelenti - emelte ki.   

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, Magyarország egyetlen Trianon Múzeumának megújulása nagyon fontos, hiszen a ma élő és a következő nemzedékek is megismerhetik általa a történelmet és azt a tényt, hogy "egy nagy nemzet gyermekei vagyunk".

A Trianon Múzeum a Kárpát-medence egyetlen olyan intézménye, mely az első világháborút követő békeszerződéssel és napjainkra is kiható következményeivel foglalkozik, és intézményes keretek között mutatja be a trianoni országvesztés gazdag és megrázó tárgyi, szellemi hagyatékát. Az 1920 után Magyarországtól elszakított területeken élők számára a Trianon Múzeum látogatása ingyenes.

A Trianon Múzeum honlapja ITT tekinthető meg.

 

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

 

A Kárpát-medencei Magyar Könyvesház indulásáról

A virtuális térben érdekes kezdeményezésre figyelhettek fel az irodalom és a könyvek iránt érdeklődő magyarok, határon innen és túl. Milyen céllal, elképzeléssel indította el a programot a Kárpát-medencei Magyar Könyves Ház, kérdeztük Balázs F. Attilát, a kulturális program koordinátorát.

A Magyar Házak Közhasznú Nonprofit Kft. kulturális, közművelődési és nemzetpolitikai szervezet, amely a külhoni magyar közösségek fizikai közelségében új platformokat kínál a kisebbségben élő magyar nemzetiségnek, lendületet adva a magyar-magyar, magyar-szlovák, magyar-román, magyar-szerb, magyar-szlovén és magyar-horvát nemzetpolitikai kapcsolatoknak is, a szegedi, debreceni, miskolci, szombathelyi és kisvárdai fiókjai által működtetett, a képzőművészetet, könyvkiadást, színházi életet, borkultúrát, innovációt, gazdasági életet felölelő rendezvénysorozatok, konferenciák, kapcsolatépítések, adatbázisok és kiadványok révén. Ebbe a tevékenységi körbe illeszkedik a most életre hívott Kárpát-medencei Magyar Könyves Ház virtuális könyvbemutató-sorozata is. A kezdeményezés célja, hogy a járvány miatt szünetelő rendezvények hiányában, színes, bensőséges hangulatú interjúk, videóüzenetek, recenziók, felolvasások révén közelebb hozza a Kárpát-medencei magyar olvasókhoz a frissen megjelent könyveket, ismertté tegye a könyvkiadók terveit, eredményeit és népszerűsítse a külhoni szerzőket.

Az első, rendhagyó online író-olvasó találkozón Csávossy György István nagyváradi borszakértő és költő Apám könyve című verseskötetét mutatták be. Telitalálatnak tűnik a választás, hiszen a Magyar Házak program két kiemelt területe került reflektorfénybe: a könyvkiadás és a bor…

Ennyire nem volt tudatos a választás, a helyzet kínálta magát, hiszen most jelent meg Csávossy György István kötete, amelynek létrejöttét apja, a világhírű borász, tanár és költő elvesztése, távozása az erdélyi kultúrtörténetbe inspirált. A rendkívül szép könyvet Fábián István budapesti könyvgrafikus tervezte, a szöveget a vajdasági Kovács Jolánka szerkesztette és a harminc évvel ezelőtt, egy erdélyi író által Pozsonyban alapított kiadó, az AB ART indította útjára, immár Budapesten, a Szatmárnémeten született Halmosi Sándor közreműködésével. Ilyen szempontból is szimbolikus ez a rendezvény, hisz egykori országrészek személyiségei fogtak össze a megvalósításához.

Mi várható a következő napokban, hetekben az elindított program keretében?

A felvidéki Z. Németh István gyönyörűen illusztrált meseregényét mutatjuk be rövidesen, recenzióval, a szerző videó-vallomásával és egy részlet felolvasásával. A későbbiekben Csinta Samu Erdély visszanemesítése című könyvéről is szó lesz, megszólaltatjuk Hodossy Gyulát, a felvidéki Lilium Aurum kiadó igazgatóját, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnökét, aki a tavalyi kiadványaikat és idei terveiket ismerteti az olvasókkal, és ezt követően további vajdasági, erdélyi, kárpátaljai kiadókat igyekszünk megszólítani a karantén alatt virtuálisan, a későbbiekben a Felvidék Ház, Partium Ház, Kárpátalja Ház, Délvidék Ház és Őrvidék Ház rendezvényein. Folytatjuk a könyvek, írók kiadók bemutatását, egyelőre ebben a formában, aztán ha visszatér a normális élet az országban, a könyvbemutatókat összekötjük borkostolókkal, képzőművészeti kiállításokkal, zenei koncertekkel, versműsorokkal. Élővé, pezsgővé kívánjuk tenni a határon átnyúló kapcsolatokat, a nemzetegyesítést, a magyarságtudat erősítését, a kultúra és a könyv iránti igény felkeltését, a Kárpát-medencei (partiumi, erdélyi, délvidéki, felvidéki, kárpátaljai és őrvidéki) könyvkiadók könyvtermésének egységes felmutatását, feltételeket teremtve a kiadványok értékesítéséhez.

Kitartást és sok sikert kívánunk a célokhoz és tevékenységekhez!

 -B.T.-

Együtt a bajban: Jelentkezzen Ön is Kárpátok-bora programunkba, hogy segíthessünk!

Sokan nem is gondolnák, hogy milyen drámai helyzetbe kerültek azok a kisebb, családi borászatok, akiknek a járványhelyzet miatt gyakorlatilag nullára csökkent a bevételük. A Magyar Házak hálózata igyekszik még inkább a külhoni magyar bortermelők mellé állni, és egyedülálló programjával segíteni őket. Várjuk a felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi, bácskai és szlavóniai borvidékek jelentkezését!

A Kárpátok Bora Külhoni Magyar Borászati Adatbázis célja, hogy felmérje a magyar történelmi borvidékek helyzetét, hogy új piacokat teremtsen a külhoni magyar bortermelők számára, és megteremtse az egységes piaci megjelenéséhez és értékesítéséhez szükséges szakmai feltételeket.

A Kárpátok Bora program céljainak megvalósítását egy kifejezetten borászok számára létrehozott adatbázis összeállítására alapoztuk, amely adatokat tartalmaz a borvidékek, az egyes borászatok, borkészítő családi vállalkozások helyzetéről, az előállított borokról. Szervező munkánk eredményeként, már közel száz külhoni bortermelő csatlakozott adatbázisunkhoz.

A csatlakozáshoz szükséges adatlapot igyekeztünk minden borászhoz eljuttatni, de most a Magyar Házak honlapjain is elérhetővé tesszük azt:

https://drive.google.com/open?id=1nLDKubNCURauVCuGHTedtdksloKoM1jm

Várjuk a felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi, bácskai és szlavóniai borvidékek jelentkezését!

Tudta, hogy a Nagy-Magyarország Parkban is áll egy Felvidék Ház?

A Nagy-Magyarország Park néven működő 4 ha területű múzeumpedagógiai szervezet nem kizárólag a pihenést és a sportot szolgálja, hanem kiépített infrastruktúrájával és felújított épületeivel, szállás- és étkezési lehetőségeivel ideális helyszíne konferenciáknak, képzéseknek, táboroknak, osztálykirándulásoknak, erdei iskoláknak, valamint kulturális rendezvényeknek is.

A park a XVIII. században épült és a közelmúltban felújított varázslatosan szép vadász-kúriához tartozó terület, melyen több, a turisták, pihenni vágyók részére ki- illetve átalakított ház is található. Ezek az épületek korábban a vadász-kúria kiszolgáló személyzetének lakóházai voltak. A ’30-as években a mára pihenőparkká vált terület állami vadászterületként működött, és az akkori Gömbös Gyula miniszter vadászkastélyát 11 ház övezte. A terület idővel elnéptelenedett, a kúria is pusztulásnak indult, mígnem a közelmúltban az új tulajdonosa ismét gondozásba vette a parkot, így az ingatlan, annak infrastruktúrája és az épületek teljes felújításon, átalakításon estek át.

"Nézzen be hozzánk", most már megtalál bennünket a facebookon is!

Immár az egyik legnagyobb közösségi oldalon is megtalálnak bennünket azok, akik szeretnék naprakészen nyomon követni egyik legnagyobb programunk, a Kárpát-medencei Magyar Könyves Ház egyre gyarapodó rendevényeit, szívesen böngésznének a külhoni magyar könyvkiadók legfrisebb kiadványai között, és szívesen lennének egy olyan közösség tagjai, akik számára fontos az az összmagyar irodalom egységben történő felmutatása.

Projektünk célja, hogy a centenárium időszakában megteremtse a feltételeket a Trianoni Békediktátum következményei miatt mindmáig elszigetelten működő partiumi, erdélyi, délvidéki, felvidéki, kárpátaljai, és őrvidéki könyvkiadók tevékenységének és könyvtermésének egységes felmutatásához és értékesítéséhez a Kárpát-medencében. Ezeknek a céloknak a teljesülése megteremti a lehetőséget, hogy a Magyar Házak újabb célcsoporthoz is eljutassa üzeneteit, hogy a könyvszerető, olvasó társadalmi réteget is bekapcsolja a Magyar Házak baráti körébe.

Kövessenek bennünket a facebookon is!

A Kárpát-medencei Magyar Könyves Ház programról részletesen itt olvashat:

http://www.partiumhaz.hu/blog/289

Felvidékről szóló kiadvány jelent meg a Magyar Házak gondozásában

Pataki János Felvidék, a csodák földje című útikönyve a szerző több mint 2000 csodás fotója segítségével kalauzolja végig az olvasót Felvidék ismert és kevésbé ismert városain, nevezetességein át az egészen elrejtett természeti kincsek, kulturális örökségek felkutatásáig. Így egy kötetben még senki sem mutatta be a Felvidéket a maga teljességében.

Mesés túraútvonalak százai hívogatják az ide látogatókat szurdokokkal, vízeséssekkel, hegyóriásokkal, lélegzetelállító természeti képződményekkel… De azok sem csalódnak, akik inkább az épített környezet értékeire kíváncsiak, hiszen a történelmi várak, templomok, utcácskák páratlan élményt nyújtanak. Számtalan látványosság UNESCO világörökségi védelem alatt áll. Mindezek részletes leírása gondos útmutatással, hasznos tippekkel együtt megtalálható Pataki János kedves, közvetlen hangvételű útikönyvében, helyi legendákkal, érdekességekkel fűszerezve.


E hiánypótló, pazar útikönyvet olvasva joggal támadhat olyan érzésünk: eddig miért is nem látogattunk el e karnyújtásnyira lévő, mégis olyan sok titkot, csodát rejtő Felvidékre? Az ember legszívesebben fogná a hátizsákját, és már holnap útra kelne! A könyv az utazás megtervezéséhez, a felkészüléshez is nélkülözhetetlen, de a barangolás későbbi felidézéséhez is remek segítség lehet.

A kötetet a szerző a Kárpát-medencei Magyar Könyves Ház program keretében január 30-án Debrecenben, a Méliusz Könyvtárban is bemutatta. A rendehagyó könyvbemutatóról itt olvashatnak bővebben: http://partiumhaz.hu/blog/309

Határtalan borbarátság - Megrendeztük a Kárpátok Bora program második konferenciáját

A Kárpátok Bora Külhoni Magyar Borászati Adatbázis program második konferenciája egész napos program keretében, november 16-án, szombaton, a nagyváradi vár Queens rendezvénytermében, neves magyarországi borászati szakértők és mintegy negyven Kárpát-medencei borász részvételével zajlott.

A délelőtti konferenciát Pálfi Noémi, nagyváradi borszakértő, az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének (EMBE) ügyvezető igazgatója, a Borbarátnők Egyesületének elnöke, több érmelléki fejlesztési projekt kezdeményezője nyitotta meg. Tolmácsolta Balla Géza, EMBE elnök üzenetét, amelyben üdvözli a Magyar Házak fontos kezdeményezését, majd bemutatta a nagyváradi konferencia helyszínét és a partiumi borvidéket. Elmondta, hogy a helyi borászok jelentős erőfeszítéseket tettek és tesznek az őshonos szőlőfajták visszahonosításáért, a tájjellegű minőségi borok előállításáért. Kiváló példája ennek a bakator szőlő visszatelepítésének évek óta tartó projektje, amibe a Bihar Megyei Tanács és a debreceni önkormányzat is részt vállalt. Ezeket az erőfeszítéseket erősíti a Magyar Házak Kárpátok Bora programja, amely hozzájárulhat a helyi borászok szakmai fejlődéséhez, és piacra juttathatja a Kárpát-medencei borokat. A konferenciával egybekötött bornapok pedig nagyszerű alkalmat nyújtanak, hogy a külhoni borászok új piaci területekkel ismerkedjenek, és Kárpát-medencei borászokkal találkozzanak.

Dr. Szabó Pál Csaba, a Magyar Házak Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságához tartozó, állami tulajdonban álló szervezet, konkrét és átvitt értelemben magyar házakat hozott létre, azokban a magyarországi régióközpontokban, amelyek szomszédságában lévő határon túli területeken magyar közösségek élnek. Ezek a házak, egy komplex Kárpát-medencei regionális fejlesztési terv keretében, új eszközökkel és módszerekkel, új platformot kínálnak a külhoni magyar közösségek és szervezetek megerősítésre, és lehetőségeinek bővítésére. Így Szegeden a Délvidék Ház, Debrecenben a Partium Ház, Kisvárdán a Kárpátalja Ház, Miskolcon a Felvidék Ház, Sopronban és Szombathelyen az Őrvidék Ház szolgálja a külhoni magyar közösségek megerősödését, valamint a magyar-magyar vagy a magyar- szerb, román, ukrán, osztrák, horvát együttműködést. Ezekkel a törekvésekkel összhangban a Magyar Házak most izmosodó struktúrájában több projekt indulása körvonalazódik. Ezek a projektek reális nemzetpolitikai igényt elégítenek ki. Például kevesen és keveset tudunk a határon túli magyar múlttal rendelkező településekről, ezért elindították a Magyar Jelenlét elnevezésű projektet, amely 101 honlapon mutatja be a Kárpát-medence határon túli magyar településeit, praktikus információkkal látja el az odalátogatókat. Régi probléma, hogy a külhoni kiadók könyvei nincsenek igazán jelen a magyarországi könyvpiacon. Ennek a jelenségnek az ellensúlyozására indul a Kárpát-medencei Könyves Ház projekt, amelynek keretében összegyűjtik a külhoni könyvkiadók egyéves könyvtermésének színe-javát és saját hálózatukban, valamint az Ünnepi Könyvhéten külön standon mutatják be és értékesítik ezeket a könyveket.

Kárpátok Bora Külhoni Magyar Borászati Adatbázis programot ismertetve, a Magyar Házak ügyvezetője kifejtette, hogy a projekt a történelmi borvidékek borászait segíti, hogy korszerű szakmai ismeretekre tegyenek szert, a versenypiaci követelményeknek megfelelő borokat állítsanak elő és értékesítsenek budapesti és badacsonyi bemutatóüzletekben, valamint egy online webáruházon keresztül.

A program ez év júniusában Királyszálláson, a Nagy-Magyarország Parkban tartott első konferenciáján indult útjára. Nem véletlen, hogy a második találkozót a Partium fővárosában, Nagyváradon rendezik meg, hiszen ez történelmi a régió, jelentős borászati hagyományokkal, borkultúrával és fejlesztési programokkal rendelkezik. Ehhez kívánnak előadásaikkal hozzájárulni az asztalnál üllő neves borászati szakértők és olyan személyek, akik segíthetik ezeknek a céloknak a megvalósulását.

Dr. Konkoly Mihály, borászati szakértő, bortanácsadó, a Kárpátok Bora Külhoni Magyar Borászati Adatbázis program koordinátora vetített prezentáción mutatta be a magyarországi borpiac működését, a piac szereplőit. Kitért a nagykereskedők üzletfilozófiájára, a borválaszték összeállításának elveire. Az előadás nyomán a külhoni borászok megismerhették a magyarországi borpiaci környezetet, a piac működési feltételeit, amelyeket teljesíteniük kell ahhoz, hogy ezen a piacon értékesíthessék boraikat.

A nagy és kiskereskedelmi környezet bemutatása után, Berényi Oszvald, head somelier, borszakértő, arról tartott előadást, miként van jelen a bor a vendéglátóipar ajánlataiban. Részletes aprólékossággal ismertette milyen szempontok alapján fogadják be az éttermek a borajánlatokat, milyen feltételeknek, elvárásoknak kell eleget tenniük, hogy felkerüljenek az itallapra.

A konferencia délelőtti előadás panelje Káprai Tamás webfejlesztő előadásával zárult, aki bemutatta a fejlesztés alatt álló Kárpátok Bora weboldalt, amely élesítés után a www.karpatokbora.hu webcímen lesz elérhető. A külhoni borászok megismerhették, miként kerülnek a nyilvánosság elé a borászatukról feltöltött információk az adtabázisba, és miként válnak az értékesítést segítő, hatékony marketing-kommunikációs üzentekké a Kárpát-medencei borpiacon.

Az előadásokat élénk sajtóérdeklődés követte, jelen voltak a magyarországi közszolgálati televízió és rádió tudósítói, az Erdélyi Magyar Televízió tudósítói, a Krónika regionális napilap, az Erdélyi Napló hetilap, a Bihari Napló megyei napilap riportere, erdélyi és helyi hírportálok tudósítói.

Az erdélyi konyha specialitásaiból összeállított ebéd után, a részvevők Mihálka Nándor történész, muzeológus vezetésével a vár bejárása során ismerkedtek annak történetével, és hajtottak fejet a Szent László királyunk temetkezési helyét jelölő emlékműnél.

A délelőtti programot Dr. Szabó József gyermekorvosnak, a vidék történetének megszállott kutatójának előadása nyitotta meg, amely az érmelléki borvidéket és az ott termesztett szőlőfajtákat mutatta be, ezáltal a hét érmelléki borász borainak bemutatását és kóstolóját is bevezette. Heit Lóránd, bihardiószegi borász, a Bakator Szövetség elnöke előadásában kitért azokra az erőfeszítésekre, amelyeknek köszönhetően a rendszerváltást követő években sikerült újraéleszteni és folytatni a történelmi borvidék szőlőkultúráját, sikerült visszatelepíteni az őshonos szőlőfajtákat, mindenekelőtt a bakatort. Heit Lóránd bemutatta a helyi borászatok jelenlegi helyzetét, és reményét fejezte ki, hogy a Magyar Házak kezdeményezése jelentősen javítani fogja a helyi borászok szakmai felkészültségét, piacismereteit, valamit a megtermelt borok értékesítését is előmozdítja, majd bemutatkozásra kérte borásztársait.

A jelenlévők megismerhették Czapp Árpád, Hegedűs Attila, Heit Lóránd, Lengyel Csaba, Nagy Sándor, Mados Attila és Piheni Annamária borászatának történetét, az általuk termesztett szőlőfajtákat és a borászatukban készített borokat.  

A Kárpátok Bora Külhoni Magyar Borászati Adatbázis Program II. konferenciája a késő esti órákban, hagyományos paraszttálakon felszolgált borkorcsolyával felszolgált, kiváló érmelléki borok kóstolásával, és a történelmi borvidékek fejlődésének lehetőségeiről, a magyar borokról folytatott, jó hangulatú eszmecserével ért véget.

PATAKI JÁNOS: FELVIDÉK, A CSODÁK FÖLDJE

A kötet, a szerző több mint 2000 csodás fotója segítségével kalauzolja végig az olvasót Felvidék ismert és kevésbé ismert városain, nevezetességein át az egészen elrejtett természeti kincsek, kulturális örökségek felkutatásáig. Így egy kötetben még senki sem mutatta be a Felvidéket a maga teljességében. Mesés túraútvonalak százai hívogatják az ide látogatókat szurdokokkal, vízeséssekkel, hegyóriásokkal, lélegzetelállító természeti képződményekkel… De azok sem csalódnak, akik inkább az épített környezet értékeire kíváncsiak, hiszen a történelmi várak, templomok, utcácskák páratlan élményt nyújtanak. Számtalan látványosság UNESCO világörökségi védelem alatt áll. Mindezek részletes leírása gondos útmutatással, hasznos tippekkel együtt megtalálható Pataki János kedves, közvetlen hangvételű útikönyvében, helyi legendákkal, érdekességekkel fűszerezve.

E hiánypótló, pazar útikönyvet olvasva joggal támadhat olyan érzésünk: eddig miért is nem látogattunk el e karnyújtásnyira lévő, mégis olyan sok titkot, csodát rejtő Felvidékre? Az ember legszívesebben fogná a hátizsákját, és már holnap útra kelne! A könyv az utazás megtervezéséhez, a felkészüléshez is nélkülözhetetlen, de a barangolás későbbi felidézéséhez is remek segítség lehet.

A felvidéki magyar könyvkiadókat is várja a Kárpát-medencei Magyar Könyves Ház

A Kárpát-medencei Magyar Könyves Ház projekt olyan hiánypótló kezdeményezés, amely abból indul ki, hogy jelentős magyar kulturális hagyományokkal rendelkező városok, mint például Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Dunaszerdahely, Pozsony, Munkács és Ungvár, Újvidék vagy Szabadka, a Trianoni Békediktátum következményeként a határon kívülre kerültek.

 Elszakadt városaink kulturális intézményei, köztük a könyvkiadók, a két világháború közötti időszakban, majd a kommunista rendszerben az utódállamok diszkriminatív kultúrpolitikájának, cenzúrájának szenvedői alanyaivá váltak, és a magyar nemzeti kultúra szellemi vérkeringéséből kiszakítva, a magyar alkotóműhelyektől elszigetelve próbáltak fennmaradni.

A rendszerváltást követően, de hangsúlyosan az elmúlt évtizedben, a magyar kormány proaktív nemzetpolitikájának köszönhetően, a külhoni könyvkiadók helyzete alapvetően megváltozott, de a javulás ellenére, még mindig nem sikerült teljes mértékben visszatalálniuk a magyar nemzeti kultúra tereibe. A külhoni szerzők, könyvkiadók – néhány markáns kivételtől eltekintve – most sincsenek értéküknek megfelelő súllyal jelen a magyar kulturális élet hétköznapjaiban: a szerzők alig szerepelnek könyvbemutatókon, könyveik alig vannak jelen a könyváruházak polcain. Ezen a helyzeten kíván változtatni a Kárpát-medencei Magyar Könyves Ház projekt.

A projekt lényege, hogy a Magyar Házak NKft. kiemeli a magyar könyvkiadás áttekinthetetlen könyvterméséből a nemzetpolitikai szempontból fontos alkotásokat, azokat az értékeket, amelyek erősítik a Kárpát-hazában élő nemzetrészek összetartozásának tudatát, és minimum 50-100 példány átvételére bizományosi vagy adásvételi szerződést köt velük. Az átvett könyvek egy részét saját hálózatában, - Délvidék Ház, Kárpátalja Ház, Felvidék Ház, Őrvidék Ház - teszi elérhetővé, ahol dedikálásokkal egybekötött szerzői estek, könyvbemutatók szervezésére is lehetőség nyílik, más részét pedig az Ünnepi Könyvhéten mutatja be és értékesíti.

Ugyanakkor létrehozzuk a www.karpatkonyv.hu elérhetőségű weboldalt, amely bemutatja a partnerkiadókat, az általuk kiadott könyveket, és webáruház funkciót tölt be, amely lehetővé teszi a kötetek online értékesítését. A weboldalfejlesztés várhatóan 2020-ban valósul meg, akkor válik elérhetővé. 

 

A projekt megvalósítása érdekében, első körben ötven kiadónak juttattuk el felhívásunkat, arra kérve őket, csatlakozzanak hozzánk, és juttassák el azoknak az általuk kiadott könyveknek a listáját, amelyet szívesen juttatnának el a magyarországi olvasókhoz.

Azok, akik szeretnék ezt megtenni, bármelyik Magyar Ház címére eljuttathatják ezen igényüket.

PATAKI JÁNOS: PARTIUM, ERDÉLY KAPUJA

A szerző ajánlójából: „Könyvem segítségével végigjárhatják Szatmár irodalmi emlékhelyekben gazdag vidékét. Barangolhatnak Érmellék titokzatos világában, felfedezhetik a hepe-hupás Szilágyságot. Vadregényes hegyek ölelésében túrázhatnak a Királyerdő-, a Bihar-, a Béli- és az Erdélyi-szigethegység káprázatos természeti látnivalói között. (...) Könyvem arra buzdít mindenkit, hogy látogasson el erre a fantasztikus vidékre, hiszen azon kívül, hogy élményekkel gazdagodunk, erőt, támaszt nyújthatunk az itt élő, s egyre fogyó véreinknek a küzdelmükhöz. Remélem, hogy könyvem a Partimban élő magyarságot is felrázza egy kicsit, és biztat, hogy nem kell önként feladni az identitásukat - ahogy ezt ma egyre többen teszik -, mert a szülőföldjükön csak magyarként élhetnek igazán teljes életet. (...)

A könyvet azoknak az olvasóinknak ajánljuk, akik erőt és hitet szeretnének meríteni ebből az ősi vidékből, hiszen nem akármilyen hely ez a Partium! Olyan óriások születtek itt, mint Ady Endre, Kölcsey Ferenc, Kazinczy Ferenc, Arany János, Kaffka Margit, Jávor Pál és még sokan mások. Úgy érkezzenek erre a tájra, mintha haza jönnének.

Nagy-Magyarország Park

A Nagy-Magyarország Park néven működő 4 ha területű múzeumpedagógiai szervezet nem kizárólag a pihenést és a sportot szolgálja, hanem kiépített infrastruktúrájával és felújított épületeivel, szállás- és étkezési lehetőségeivel ideális helyszíne konferenciáknak, képzéseknek, táboroknak, osztálykirándulásoknak, erdei iskoláknak, valamint kulturális rendezvényeknek is.

https://www.nagymagyarorszagpark.hu/

A Kárpát-medence borvidékei

 

A Magyar Házak Nonprofit Kft. a külhoni borászok piaci megjelenését segítő marketing eszközökként is értelmezhető, hiánypótoló könyvsorozatot indít a történelmi magyar borvidékekről. Elsőként Mód László, Simon András és Rakovics Klára: Kárpát-medence borvidékei című könyvét jelentette meg. A sorozat további kötetei is hamarosan elkészülnek.

A kötetet Hamvas Béla gondolatai kísérik: Utazásaim egyik legfőbb tapasztalata volt, hogy van borország és van pálinkaország. Eszerint van bornép és pálinkanép. A bornépek geniálisak; a pálinkanépek ha nem is mind ateisták, de legalábbis hajlanak a bálványimádásra. A nagy bornépek a görögök, a dalmátok, a spanyolok, az etruszkok, az igazi borvidékeken az olaszok, a franciák és a magyarok. Ezeknek a népeknek ritkán vannak úgynevezett, világtörténeti becsvágyaik; nem vették fejükbe, hogy a többi népeket megváltsák, ha kell, puskatussal. A bor az absztrakciótól megóvja őket. A bornépek nem világtörténeti, hanem aranykori hagyományban élnek. Ez a magatartás a bor egyik leglényegesebb alkotóelemének, az idillolajnak következménye. A borország és a borvidékek mind idillikusak. Sétálj az arácsi és a csopaki szőlőkben, menj fel a Badacsonyra vagy a Szent György-hegyre, a Somlóról nem is szólva, barangolj a kiskőrösi vagy a csengődi kertek között, és minderről kétségtelen tapasztalatot fogsz tudni szerezni. A szőlőtáblák között lágy füves utak, mint a csendes patakok folydogálnak. A pincék bejárata előtt hatalmas diófa, még a legforróbb nyárban is hűs. Olyan helyek, hogy az ember bárhol megállna, leülne, letelepedne, s azt mondaná: itt maradok. S esetleg anélkül, hogy észrevenné, ott érné el a halál. "

Elindult a Kárpátok Bora - Külhoni Magyar Borászati Adatbázis program

Méltó helyszínen, Királyszálláson, a Nagy-Magyarország Parkban tartotta meg alakuló konferenciáját a Kárpátok Bora - Külhoni Magyar Borászati Adatbázis program, amelynek célja a felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi, bácskai és szlavóniai borvidékek egységes piaci megjelenéséhez és értékesítéséhez szükséges fejlesztések kidolgozása.

 

A pénteki első nap az ismerkedés, barátkozás jegyében telt. Szabó Pál Csaba köszöntője után az I. Magyar Borszínház „Itt, vagy sehol” borbemutatója és a Jávor Pál Nemzeti Czigányzenekar műsora következett, majd ezt követően Konkoly Mihály bortanácsadó és Vesztergám Miklós tárogató tett arról, hogy adott legyen a hangulat az est további részére. Mert azt mindenki jól tudja, hogy a gátlások borban oldódnak. Bár itt nem nagyon volt erre szükség, de új barátságok bőven köttettek, hiszen nem minden nap találkozik egymással a felvidéki, délvidéki vagy éppen erdélyi borász.

A jól sikerült péntek este után egy tartalmas szombat következett, hiszen a reggeli után már a „munkáé” volt a főszerep. Elsőként Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója tartotta meg előadását „A Bor mint nemzetpolitikai eszköz” címmel. Ők legfőbb feladatukként a Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való egyéni és közösségi boldogulásának támogatását tűzték zászlójukra, így örömmel csatlakoztak a Kárpátok Bora projekthez, hiszen ezzel újabb segítő kezet nyújthatnak ők is.

Ezt követően Konkoly Mihály osztott meg néhány igen értékes információt a külhoni magyar borok piaci esélyeiről. Hogyan érdemes, egyáltalán érdemes-e befektetni magyar borba? Ahogy ő fogalmazott, a magyar borpiac jelenleg egy „őskáosz”, ahol kettészakadt a piac, de tanácsaival és pótolhatatlan információkkal látta el a jelenlévőket, hogy tisztuljon a kép.

Harmadikként Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke beszélt a magyar nemzetpolitika pályázati eszközeiről, és szavaival ő is csak megerősítette, hogy igenis szükség van az összefogásra, amelyre újabb jó példa a Kárpátok Bora.

Ezután Hoseftosz Konstantin állt a hallgatóság elé, és a borok csomagolásáról, a külcsín fontosságáról mesélt. Hiszen míg a borász jelen van, személyesen tudja méltatni az általa készített isteni nedűt, addig könnyű dolga van. Ám amint a bor „elszakad az apjától”, egyedül kell eladnia magát, meg kell szólítania a vásárlót.

Végül Káprai Tamás grafikus ragadta magához a szót, aki a Kárpátok Bora internetes felületét mutatta be, innen pedig az összejövetel ötletbörzévé alakult, amiből ha minden megvalósul, akkor erre az oldalra nem csak a Kárpát-medence lesz büszke. Márpedig ez a cél.

A szombati napot ezután egy rövid látogatás tette teljessé a Trianon Múzeumban, majd az ínycsiklandó ebédet követően mindenki hazafelé vette az irányt. Talán nem merészség kijelenteni, hogy jó emlékekkel, új barátokkal és büszkeségtől dagadó kebellel. Hiszen a Nagy-Magyarország Parkban újra azt érezhettük, hogy nekünk magyaroknak a határok bizony nem léteznek. Semmilyen téren.

Kárpátok Bora Külhoni Magyar Borászati Adatbázis program második konferenciája

A Kárpátok Bora Külhoni Magyar Borászati Adatbázis program második konferenciáját, Kárpát-medencei borászok és neves borászati szakértők részételével, 2019. november 16-án, Nagyváradon, a várban tartjuk.

A Kárpátok Bora Külhoni Magyar Borászati Adatbázis program megvalósítását a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságához tartozó, állami tulajdonban álló Magyar Házak Nonprofit Kft. (www.magyarhazak.hu), egy komplex Kárpát-medencei regionális fejlesztési terv keretében kezdte el, amely igyekszik új eszközöket és metódusokat kidolgozni, új platformot kínálni a külhoni magyar közösségek és szervezetek megerősítésre, és lehetőségeinek bővítésére. E a törekvésekkel összhangban indult el a Kárpátok Bora Külhoni Magyar Borászati Adatbázis program.

A program a külhoni (partiumi, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, őrvidéki, bácskai és szlavóniai) borvidékek egységes arculati, színvonalas piaci megjelenéséhez szükséges fejlesztések kidolgozását tűzte célul. A Kárpátok Bora program szerves része egy online webáruház üzembe helyezése és üzemeltetése, amely lehetővé teszi az adatbázisban szereplő Kárpát-medencei borászok borainak értékesítését. A konferenciával egybekötött bornapok pedig nagyszerű alkalmat nyújtanak arra, hogy a külhoni borászok új piaci területekkel ismerkedjenek, és Kárpát-medencei borászokkal találkozzanak.

A Kárpátok Bora Külhoni Magyar Borászati Adatbázis program első konferenciáját 2019. június 21-22-én Királyszálláson, a Nagy-Magyarország Parkban rendeztük. Nem véletlen, hogy a második találkozó a Partium fővárosában, Nagyváradon lesz, hiszen ez történelmi a régió, jelentős borászati hagyományokkal, borkultúrával és fejlesztési programokkal rendelkezik.

Tisztelettel kérjük, amennyiben programunk felkeltette érdeklődését, tisztelje meg jelenlétével eseményünket. Szeretettel meghívjuk a november 16-án, a nagyváradi vár területén, a Pékmúzeum melletti rendezvényteremben, 10,00 órakor kezdődő rendezvényünkre és a délután 17 órakor kezdődő Érmelléki borok bemutatójára és kóstolójára.

Trianon Múzeum

A múzeumot fenntartó alapítvány fő feladata a múzeum berendezése és működtetése, valamint a kiállításokkal, szakmai tevékenységgel kapcsolatos tudományos tevékenységek koordinálása. A Trianonnal összefüggő dokumentumok és tárgyak kárpát-medencei gyűjtésének megszervezése, a szakszerű múzeumi nyilvántartás és fejlesztés feltételeinek megteremtése az egyik kiemelt feladatköre az intézménynek. A Trianon-kérdéskörrel kapcsolatos tudományos és ismeretterjesztő rendezvények szervezése ugyancsak a múzeum céljai közé tartozik, éppúgy, mint a múzeummal kapcsolatos iskolai programok támogatása.

Programjaink:

Nemzetpolitikai előadások és konferenciák

Kulturális és turisztikai rendezvények

Képzőművészeti kamara kiállítások

A Felvidék Borozóban fogadások és vacsorák rendezése