Az Őrvidék Ház legújabb online könyvbemutatóján Bencsik Gábor mutatta be Mari története című nagyregényét. A szerzővel dr. Kiss Tamás nyugalmazott főiskolai tanár beszélgetett.
A sokszínű, többnyelvű Fiume Magyarország kapuja volt valaha a világtengerek felé. A rakpartról indul Mari története, mely az első világégés, majd az azt követő kaotikus mindennapok forgatagába kalauzolja el az olvasót. Mari története a kisember szemével mutatja be mindazt, amit az utókor már csak a történelemkönyvekben olvashat.
A beszélgetés során a szerző a könyv valós, családi történetet feldolgozó szálairól is mesélt. Apai ősei ugyanis délvidékiek, a Drávától délre éltek. Nagymamája viszont a pennsylvaniai (USA) Bethlehemben született. Dédanyja korábban kivándorolt, de az itt született fiát itthon hagyta, hogy majd visszajön érte, ha már odakint megélhetést talál. Haza is jött a már kint született lányával ( a szerző nagymamájával), de visszamenni már nem tudtak, mert kitört az első világháború, ők végleg itthon maradtak, hogy aztán a falujukból át kelljen menekülniük Magyarországra. Ez a valóságos történet volt az alap, amiből Bencsik Gábor megírta egy magyar parasztasszony és két kisgyereke történetét 1915 és 1919 között.
Az izgalmas, lebilincselő könyvről készült beszélgetést alább nézhetik meg:
A könyvbemutató apropóján a vaol.hu hírportál készített interjút Bencsik Gáborral. A cikket ITT olvashatják.
Kiemelt kép: Farkas Csaba, az Őrvidék Ház szakmai igazgatója, az est házigazdája Bencsik Gábor könyvével. Fotó: vaol.hu
Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!