Események betöltése
248661846 1277754165982279 8507983477822666151 n

Az utolsó magyar király Vas Vármegyében – Konferencia és könyvbemutató

2021.10.27./16:00 - 19:00

Érdekesnek ígérkező konferenciát és könyvbemutatót rendez az Őrvidék Ház október 27-én, 16 órától a 11-es huszár úti laktanyában, Az utolsó magyar király Vas vármegyében címmel. A IV. Károly emlékét megidéző esten öt előadáson keresztül ismerhetik meg az érdeklődők a boldoggá is avatott, utolsó magyar uralkodó életét.

A konferencia programja:

A Weöres Sándor Színház színészei előadják „Az ígéret földje” című történelmi királydráma 3 jelenetét (a dráma az utolsó magyar király két visszatérési kísérletét  és a körülötte zajló eseményeket dolgozza fel), írója Kovács Dániel Gábor.

Habsburg György, Károly unokája videoüzenetben köszönti a konferenciára érkezetteket.

Köszöntőt mond Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke.

Előadást tart Dr. Bakó Balázs, az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ intézményegység-vezetője, IV Károly és Mikes püzpök kapcsolata címmel; Jagadics Péter nyá. alezredes Hogyan alakult IV. Károly restaurációs kísérletének katonai erőviszonya? címmel, Hittig Gusztáv, a Boldog Károly király imaliga korábbi elnöke, ny. egyetemi tanár Előrehaladás IV. Károly, az utolsó magyar király szentté avatása ügyében címmel, valamint Érszegi Márk Aurél, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vallásdiplomáciai főtanácsadója, Szent királyaink kultusza a világban: magyar jelenlét és kapcsolatok (Szent István, László, Imre és Boldog IV. Károly) címmel.

Ezt követően bemutatásra kerül Woki Zoltán: Az utolsó magyar király Vas vármegyében című kötete.

Woki Zoltán: Az utolsó magyar király Vas vármegyében

Az utolsó magyar király IV. Károly 100 évvel ezelőtt, 1921 húsvétján próbálkozott első alkalommal a visszatéréssel, amely nagy része Vas vármegyében zajlott. A király inkognitóban autóval érkezett Erdődy Tamás gróf segítségével Bécsből a magyar határra Pinkafőre, onnan lovaskocsival Szombathelyre a püspöki palotába Mikes János püspökhöz. Gróf Teleki Pál miniszterelnök éppen Iváncon tartózkodott, a hír hallatán ő is azonnal Szombathelyre utazott. A király 10 napig tartózkodott a püspökvárban, innen utazott Budapestre Horthy Miklóshoz, aki azonban nem volt hajlandó átadni a hatalmat. A kiélezett nemzetközi helyzetben és a Monarchia szétesése után önállósodó környező országok fenyegetései miatt Károly királynak vissza kellett térni svájci száműzetésébe. A könyv ezt az eseménysorozatot dolgozza fel bőséges képanyaggal. Az utolsó magyar király életét, visszatérési kísérleteit számos könyvben megírták, a fenti megközelítésben, továbbá emlékének, tiszteletének legújabb kori összefoglalásával azonban nem. A könyv ezt a hiánypótló célt tűzte ki, aktualitását a húsvéti visszatérésének és távozásának centenáriumi évfordulója adja.

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
2021.10.27.
Időpont:
16:00 - 19:00
Esemény kategória:

Helyszín

Őrvidék Ház
11-es Huszár út 40
Szombathely, 9700 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36/70-902-6395
View Helyszín Website

Szervező

Őrvidék Ház