Események betöltése
hivatalos fotó a múzeumról

Kirándulás a várpalotai Trianon Múzeumba és a Nagy-Magyarország Parkba

2023.11.15./08:00 - 17:00

Száznégy évvel ezelőtt, 1918-1919 fordulóján, a Soproni Egyetem jogelődje, a Magyar Királyi Bánya- és Erdőmérnöki Főiskola elhagyni kényszerült Selmecbánya városát. A Főiskola menekült hallgatóit, áttelepült oktatóit Sopron városa fogadta be. Néhány év múlva pedig a nyugat-magyarországi eseményekben és a soproni népszavazásban aktívan részt vevő selmeci diákok mentették meg Sopront a magyar hazának. A selmeci/soproni diákok és a százkét évvel ezelőtti soproni népszavazás tiszteletére, az Őrvidék Ház a leghűségesebb város történelem iránt érdeklődő, kiváló fiataljait ajándékozza meg egy különleges kirándulással.

Látogatás a megújult Zichy-kastélyba és a benne működő Trianon Múzeumba

Ezt a Múzeumot egyszer minden magyarnak látnia kell! – ez a szlogenje a Trianon Múzeumnak, mely a Kárpát-medencében egyedülállóként a trianoni békeszerződéssel, annak napjainkra is kiható következményeivel foglalkozik, bemutatva az országvesztés gazdag és megrázó tárgyi, szellemi hagyatékát, segítve azon kezdeményezéseket, melyek a magyar nemzet fizikai és lelki széttagoltságát igyekeznek orvosolni. Felújítása után, a Trianon Múzeum 2023 őszétől újra kitárta kapuit a látogatók előtt, a mai kor ismeretszerzési szokásaihoz igazodó kiállítási tartalmakkal és olyan új elemekkel, mint az interaktív játéktér, zeneszoba vagy mozgóképszínház.

Kirándulóinkat a múzeum szakavatott történészei vezetik végig a 12 színből álló tárlaton.

Ismerkedés a Nagy-Magyarország Park látnivalóival

A Trianon Múzeum társintézményében, a közeli Nagy-Magyarország Parkban járva a békebeli Magyarországon találjuk magunkat.

Látnivalók:

Nemzeti Áldozatkészség Szobra. Magyar Kálvária pavilon. Hungária Pavilon. Világnak Virága Kárpát-medencei Illat- és Virágúttal övezett Millenniumi Szoborkert, ahol 100 év után először látható újra az 1896-ban felállított, Magyarország ezeréves fennállását hirdető alkotások közül Nyitra, Zimony, Munkács, Brassó, Dévény, Pusztaszer és Pannonhalma ezredévi emlékműve.

A kirándulás időpontja: 2023. november 18., szombat

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
2023.11.15.
Időpont:
08:00 - 17:00
Esemény kategória: