Események betöltése
stafeta 01

STAFÉTA – Burgenlandi székelyek

2022.01.14./17:00 - 19:00

Január 14-én 17 órai kezdettel indul útjára az Őrvidék Ház 2022-es programsorozata, STAFÉTA címmel. Ezek a közéleti beszélgetős műsorok köztünk élő ismert és elismert személyek között zajlanak, akik bepillantást engednek mindennapjaikba. Mindketten önálló, különleges pályán tevékenykedő szereplői a közéletnek. Mégis mi a közös bennük? A szülőföld fontossága, az őket felnevelő közösség, az életre szóló tartás, a patriotizmus. Közéleti-kulturális rendezvényünkön ez alkalommal mester és tanítványa lesz jelen.

Dr. Villányi Eszter ének-zene és orosz nyelvtanár. A szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola tanára 12 évig, lektorátus vezetője, majd Szombathely MJV Önkormányzatának nemzetközi ügyintézője, ezzel párhuzamosan a Felsőőri Kétnyelvű Gimnázium tanára, dalkörvezetője, diákszínpad vezetője. A Nemzetek Háza alapítójaként észt, burgenlandi gyermekcsoportok táboroztatását, ifjúsági és felnőtt zenei programok szervezését végezte. A Magyar Észt Baráti Kör alapítója, az észtországi „Mária országa” érdemkereszt tulajdonosa. 15 éve a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület Énekkörének csoportvezetője. Több nemzetközi kórustalálkozót szervezett és Szombathely, valamint Felsőőr testvérvárosi kapcsolatának erősítésén is sokat dolgozott.

Mester Ákos filmrendező Ausztriában érettségizett, majd a Polifilmben végzett, mint mozgóképgyártó-videóműsor készítő. 2016-ban mozgóképkultúra BA, 2018-ban mozgóképművész MA diplomát szerzett az Eszterházy Károly Egyetemen Egerben. Szabadúszó filmes, rendezett, fényképezett, írt, vágott különböző mozgóképes projektekben, a tévéreklámtól a nagyjátékfilmig. Bemutatásra kerülő dokumentumfilmjének küldetése az őrvidéki magyarok történelmének, kultúrájának, mai helyzetének és jövőképének ismertetése.

Az őrvidéki magyarok kisnemesi határőrök voltak és valószínűleg a székely-magyar törzstől származnak, akik a hunok utódainak tartják magukat.

A esemény végén a virtuális váltóbotot továbbítva mutatjuk be következő rendezvényünket.

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
2022.01.14.
Időpont:
17:00 - 19:00
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, ,

Helyszín

Őrvidék Ház
11-es Huszár út 40
Szombathely, 9700 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36/70-902-6395
View Helyszín Website

Szervező

Őrvidék Ház