Herényi Virágút 2018
Mikor:
2018-04-28 – 2018-04-29 egész nap
2018-04-28T00:00:00+02:00
2018-04-30T00:00:00+02:00
Hol:
Szombathely-Herény
a Béke tértől a Bertalanffy Miklós utcáig
16. Herényi Virágút @ Szombathely-Herény

A Herényi Kulturális és Sportegyesület szimbolikus nagy rendezvényévé vált Herényi Virágút 2012-ben nyerte el a Nyugat-Dunántúl Kiemelt Kulturális és Örökségturisztikai Rendezvénye címet.

A rendezvény Magyarországon egyedülállóan, kb. 1 km hosszú útvonalon, több mint 30 főként helyi, (herényi és kámoni) virág-és dísznövény kertészet kiállítása-és vására Szombathely herényi városrészében.

A rendezvény különlegessége, hogy a kiállító és portékáit kínáló virág-és dísznövény kertészek, vállalkozások, kertész családok egy összefüggő útvonalon, illetve közvetlen közelében laknak, vagy a telephelyük van itt, tehát mindenképpen kötődnek a területhez. Maga a Virágút is ezt a természetes útvonalat követi, a Bertalanffy Miklós utcától indulva, a Hóvirág és Tulipán utcán majd a Csók István utcán keresztül jutunk el a végállomásig, a Béke térig, ahol a Prenor Kertészeti és Parképítő Kft. telephelye, valamint a rendezvényt szervező civil szerveződés, a Herényi Kulturális és Sportegyesület megújult székháza a Herényiek Háza található.

A rendezvényre látogatókat virág-és dísznövény-kertészeti kiállítás és vásár várja. A vásáron megtalálhatóak egynyáriak, kétnyáriak, balkon-növények, évelők, fenyőfélék, szobai cserepes növények, bonsai félék, kaktuszok, mediterrán növények, vágott virágok, oltványok, díszcserjék, díszfák, szoliter díszcserjék, zöldség-és virág palánták és egyéb dísznövények. Emellett különböző kerti gépek, eszközök és kiegészítők színes választéka is fogadja az érdeklődőket.

A vásározókat a színes és illatos virágok mellett kézműves kirakodó vásárral, vásári ínyencségekkel (étel, ital), és az ún. „Borvirágsarkokkal” (a szomszédos borvidékek borkóstoló pavilonjai) várjuk. Az útvonalon és az öt rendezvény helyszínen változatos kulturális, szórakoztató és gyerek programokkal kedveskedünk a rendezvényre látogatóknak.