1956 hőseire emlékeznek az ausztriai magyarok

Az október 23-i nemzeti ünnepen a határon túli magyarlakta területeken is megemlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulójáról. Bécsben, Grazban, de a burgenlandi alsóőrön is lesz kulturális programmal színesített megemlékezés.

Az ausztriai magyarok közös megemlékezésére az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége szervezésében kerül sor Bécsben. A Collegium Pázmáneumban október 23-án, 18:00 órától tartanak szentmisét 1956 áldozataiért, valamint megkoszorúzzák Mindszenty bíboros emléktábláját. Mindszenty József bíboros-hercegprímás 1971. október 23-án hagyta el a Vatikánt és költözött Bécsbe, a Pázmáneumba. Az érsek a nyilasok, majd a kommunisták üldözöttje volt. Wurst Erzsébet a megemlékezés szervezője kiemelte, hogy nagyon fontosnak tartja az összefogást és azt, hogy a fiatalokat is bevonják az ünnepi műsorba.

Üdvözlőbeszédet mond Hollós József, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének elnöke, valamint Csibi Krisztina a budapesti Magyarság Háza igazgatója. A Pázmáneum dísztermében ünnepi műsorra is sor kerül, melyen Csadi Zoltán színész, rendező, a Bartók Kamaraszínház igazgatója, valamint három zenész kollégája működik közre.

Ugyanezen a napon azaz szerdán, “Elindultam szép hazámból“ című táncszínházi előadással emlékezik a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület Budapesten a Magyarság Házában. A megrázó képsorokkal, korhű kellékekkel, élőzenével és narrációval színesített táncok, egy korszak jellegzetességeit mutatják be az ’56-os eseményektől kezdődően.

Burgenlandban az Alsóőri Magyar Média és Információs Központ szervezésében emlékeznek meg az 1956-os forradalom eseményeiről. Az irodalmi est programját Radics Éva, a Gráci Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanára állította össze. Összesen tizenegy aktív szereplő járul hozzá versekkel és irodalmi szemelvények felolvasásával az előadáshoz október 23-án 18:00 órától az alsóőri Öreg Iskolában.

Grácban kedden tartanak már hagyományosnak számító koszorúzást 19:00 órakor a dómnál. A megemlékezést követően az egybegyűltek átsétálnak a Hauslabgasse 7-be, ahol 19:30-tól agapé keretén belül találkozhatnak a kortanúk egymással és a fiatalokkal. Október 22-én, azaz kedden tartotta meg az 1956-os forradalomra és szabadságharcra való megemlékezést a bécsi magyar nagykövetség. Ezúttal nem az ausztriai magyar szervezeteket, hanem az osztrák közélet szereplőit hívták meg, ezzel is erősítve az osztrák-magyar kapcsolatokat. Nagy Andor, bécsi magyar nagykövet a részletekről.

A rendezvényen a meghívott diplomatáknak Andreas Khol osztrák politikus, az Osztrák Parlament/Nationalrat egykori elnöke, Magyarország jó ismerője tartott beszédet.

forrás: volksgruppen.orf.at