40 éves lesz a Központi Szövetség

2020-ban ünnepli 40 éves megalakulását az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége. A jubileum mellett Trianon-konferenciára és a Kufstein Tanácskozásra is készülnek.

1980. február 9-én 21 ausztriai magyar egyesület csúcsszervezeteként alakult meg az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége. Egyik legfontosabb célkitűzése volt a Burgenlandon kívül élő, osztrák honosságú magyarok népcsoportként való elismertetése. Legfontosabb tevékenységei közé tartozik többek között a Bécsi Magyar Iskola működtetése, a Bécsi Napló kiadása, a kétévenként megrendezésre kerülő „Kufstein“ Tanácskozás szervezése.

Már zajlanak az előkészületek a 40. jubileum megünneplésére, mondta el Hollós József elnök, aki egyben az elmúlt évet is értékelte. „Nagyon koncentráltunk arra, hogy beindulhasson a német-magyar osztály Bécsben, ez sok időt vett igénybe, tárgyalásokat, megbeszéléseket. Ez bár a Népcsoporttanács ügye, de mivel ott is elnök vagyok, magától értetődő volt, hogy közreműködök. Végül is sikeresek voltak törekvéseink, 2019. szeptemberében elindulhatott az első német-magyar általános iskolai osztály“.

A nagyrendezvények közül Hollós József kiemelte a „A Tenkes kapitánya” című zenés, táncos előadást, melyet a Rákóczi Ferenc-emlékév alkalmából a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekara mutatott be Bécsben, a Kaláka Klubbal közös szervezésben. Bekapcsolódtak a Mátyás király jubileumi év rendezvényeibe is.

Emellett folyamatosan zajlott az állandó jellegű munka, a Bécsi Magyar Iskola működtetése, fenntartása, melynek keretében óvoda is működik. „Itt sajnos meg kell jegyezni, hogy a beiratott gyerekek száma nem növekszik“, tette hozzá az elnök.

Sikeres volt az együttműködés a vidéki tagegyesületekkel, többször látogattak el egymás rendezvényeire is. „Visszapillantva elmondhatom, hogy – a szokásos keretek között – sikeres évet zárhatunk. Szokásos keretek, mert a népcsoporti támogatás összege még mindig nem változott, a hiányzó anyagiak megnehezítik munkánkat“.

2020-ban nem csupán a 40 éves jubileum megünneplésére készülnek, hanem egy történelmi, Trianon Konferenciára is, valamint jövő év szeptemberében ismét lesz Kufstein Tanácskozás is, melynek központi témája ezúttal az identitás kérdése lesz. Rendeznek ismét szavalóversenyt a diákok számára, a Svung Magyar Színkört pedig szeretnék még jobban támogatni és bevonni a programba. Kihívás lesz a Bécsi Napló kiadásának folytatása, mely a postaköltségek miatt jelenleg nehézséget jelent.

Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének székhelye Bécs I. kerületében, a Schwedenplatz 2. szám alatt található, ugyanitt a tulajdonát képező Bécsi Magyar Otthon.

forrás: volksgruppen.orf.at