Alsóőrben is úton a Csillagénekesek

Alsóőrben szombaton, január 4-én indult el a Háromkirály-járás. Két csoportban, két felnőtt önkéntes vezetésével összesen 16 gyermek van úton, hogy adományokat gyűjtsenek a rászorulóknak. Alsóőr már több mint 30 éve vesz részt az akcióban.

Ausztria-szerte megkezdődött az adományok gyűjtése, Burgenlandban több mint 4.000 gyermek és fiatal segíti az akciót, ezúttal az afrikai gyermekeket segítő projekt javára.

Ausztriában összesen 85.000 Csillagénekes Gáspár, Menyhért és Boldizsár ruhájába öltözve viszi el a Háromkirályok áldását a házakhoz és kéri az adományokat, a segítségre szoruló gyermekek javára. Többek között Kenya fővárosába, Nairobi szegénynegyedeibe juttatják el az összegyűlt adományokat, amiből például iskolákat fognak finanszírozni, mondta Rebecca-Gerdenitsch-Schwarz a Csillagénekes akció burgenlandi vezetője.

Alsóőrben a katolikus egyházközség szervezi a gyűjtést. „Idén négy csoportban legalább négyen csoportonként, tehát tizenhat gyermek vesz részt az akcióban, de talán jön néhány kisebb testvér is“, mondta Gáspár Adalbert, alsóőri plébános. A gyermekek szombaton és vasárnap felnőtt kísérőkkel járják a települést, majd a vasárnapi szentmise után Őriszigeten is folytatják a gyűjtést, ahol nem csak a katolikus, de az evangélikus valláshoz tartozók is szívesen adományoznak.

Alsóőrben annakidején dr. Galambos Iréneusz vezetésével kezdődött el a Háromkirály-járás. „Ez az akció azért fontos, hogy megmutassuk, tudunk valamit tenni a szegénység ellen“, mondta Seper Edith, az alsóőri egyházközség világi elnöke. Alsóőrben évről-évre 3.000 euró körüli összeget gyűjtenek a Csillagénekesek a rászorulók javára.

Ausztriában több mint 60 éve járják a Csillagénekesek a településeket. Míg az első gyűjtés alkalmával 1954 és 1955 telén 3.000 eurót gyűjtöttek országszerte, addig az elmúlt évben 17 millió euró gyűlt össze a rászorulók javára.

forrás: volksgruppen.orf.at