Elismerésekben gazdag évet zár a kultúregyesület

Ismét a burgenlandi magyar hagyományok ápolása, valamint a népzene és nyelvoktatás alkották a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület munkájának pilléreit a 2019-es évben. Tevékenységüket számos rendezvény alkalmával sikerült bemutatniuk nagyközönség előtt is és rangos kitüntetésekben is részesültek ezévben az egyesület csoportjai.

Januárban a hagyományokhoz hűen az Újévi Operett Gálával ezúttal Alsóőrben nyitotta meg tevékenységének 51. évét a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület, melyet aztán hétről hétre a legkülönfélébb események követtek az elmúlt évben. Zsótér írisz a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület elnöke.

A burgenlandi magyarsággal és a Felsőőri Kétnyelvű Szövetségi Gimnáziummal ismerkedett január 11-i felsőőri látogatásán Magyar Levente, külügyi államtitkár. A politikus Hans Niessl egykori tartományfőnök meghívására érkezett Felsőőrbe, ahol a határátkelők kérdését tisztázták és a burgenlandi magyarok jelenével is megismerkedhettek a Burgenlandi Magyar Kultúregyesületnek köszönhetően.

Februárban Alsóőrben rendezett farsangi ünnepséget a kultúregyesület, melyen idén már 150 gyermek vett részt. Szintén feburárban a Burgenlandi Népdal Intézettel együttműködve született meg az „Alsóőri kisleány“ című videoklip, melynek megalkotásában a kultúregyesületi tagok, valamint a Szélforgók nevű gyermek népzenei együttes mellett a Felsőőri Kétnyelvű Szövetségi Gimnázium diákjai is résztvettek.

Februárban rögzítette immár második CD-lemezét a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület Énekköre. A kórus tavaly ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját és az új, egyházi énekeket és őrvdéki népdalokat tartalmazó lemez ennek tiszteletére készült az Őrségi Fantázia Zenekar együttműködésével. Február végén immár 180 gyermek részvételével zajlott a kultúregyesület szavalóversenye.

Márciusban a Szélforgók gyermek népzenei együttes Szombathelyen lépett fel egy tehetségkutató versenyen, ahol arany minősítésben részesítette az immár 5 éve együtt zenélő őrvidéki gyerekeket a zsűri. A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület gyermekcsoportja a szombathelyi Kincsőrző fesztiválon mutatkozott be még márciusban. A hónap folyamán még egy könyvbemutatóra is sor került, melyen Devecseri László ismertette „A jövőlátó madár“ című őrvidéki meséket és mondákat tartalmazó könyvét. Eseményekben gazdag volt a 2019-es év az öt évvel ezelőtt alakult Szélforgók gyermek népzenei együttes számára. Márciusban Őriszigeten kétnapos intenzív népzenei műhelyben készülhettek a fellépésekben gazdag évre és az áprilisban megrendezett Budapesti Táncháztalálkozóra, melyen hatalmas sikert arattak előadásukkal.

Húsvétkor a kultúregyesület égisze alatt működő Alsóőri Virgonc Táncegyüttes hívta tojásfestésre az érdeklődőket. Ugyanebben a hónapban a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében mutathatta be múltját és jelenlegi munkáját Szombathelyen a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület. Májusban Felsőőrön az Európai Protestáns Mozgalom 50. jubileumi konferenciájának alkalmával mutatta be az egyesület „Az Őrvidék értékei“ című kiállítását. Szintén májusban az egyesület Virgonc tánccsoportjának gyermek táncosai léptek fel a Burgenlandi Népdalintézet szervezésében egy népzenei fesztivál alkalmával.

A Szélforgók gyermek népzenei együttes pedig ugyanebben a hónapban Gencsapátiban érdemelt ki arany minősítést egy népzenei versenyen. Tavasszal dalos délutánra hívta szimpatizánsait a Pannon Kulináriumok sorozat tavaszi rendezvénye, melyen Szabó Ernő alsóőri udvarában finom ételek és italok mellett nótázhattak a résztvevők. A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület Szélforgók csoportja a VII. Bécsi Magyar Táncháztalálkozóra is meghívást kapott. Májusban a Tarisznyások zenekar örvönedeztette meg a legkisebbeket az Alsóőrött megrendezett gyermeknapon. A játékos gyermekóra résztvevői a Musikforum Rotenturm által szervezett ünnepségen léptek fel.

Júniusban kiemelt fellépésnek számított a felsőőri roma búcsún bemutatott népzenei és néptánc produkció a Burgenlandi Roma Kultúregyesület fennállásának 30. évfordulójára megtartott rendezvényen. Június 21-én Budapesten a Magyarság Házában mutatkozhattak be a burgenlandi magyarok, ahová az Őrségi Fantázia Zenekar és az énekkör is elkísérte a népzenei csoportokat. A Széforgók a nyári szünetben sem tétlenkedtek. Szombathelyen a Boglya táborban gyarapíthatták népzenei tudásukat a Földesi házaspárnak köszönhetően. A kultúregyesület hagyományos nyári táborára pedig idén Zamárdiban, a Balatonnál került sor.

Augusztusban a kultúregyesület énekköre a szombathelyi Savaria Karneválon lépett fel. A hónap végén nagy volt az érdeklődés a tanévet előkészítő magyar tanfolyam iránt is, ezúttal már három csoportban zajlott az oktatás.

Kulináris programmal indult az ősz a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület berkeiben, amikor Sopronba, a Harrer Csokoládégyárba látogatott el az egyesületi tagok egy nagyobb csoportja.

Az egyesület az alsóőri templom alapításának 250. jubileumára rendezett ünnepségen is fellépett szeptemberben. Még azon a napon Bonyhádon, Bakos Géza erdélyi hegedűkészítőtől vehetett át hangszert a Szélforgók gyermek népzenei együttes hegedűse.

Októberben gyógynövénytúra várta Őriszigetbe az érdeklődőket Liszt Evelin vezetésével a Pannon Kulináriumok sorozat keretében. Még ebben a hónapban került sor arra a nagyszabású ünnepségre is, melyen a kultúregyesület az őriszigeti hagyományápolás negyedszázados múltjáról emlékezett meg.

Novemberben Wolfgang Bachkönig mutatta be „1989 nyara“ című könyvét az alsóőri klubházban a kultúregyesület meghívására. A november hónap a kultúregyesület énekkörének kedvezett fellépési lehetőségekkel. A kórus a Szombathelyi Kórustalálkozón énekelt a Szent Márton templomban. Ünnepi borok kóstolójával várta a telet és vendégeit a kultúregyesület novemberben Wawrzsák László borkóstolóján a Pannon Kulináriumok sorozat idei utolsó rendezvényén. November végén arany minősítést kapott a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület Szélforgók nevű gyermekcsoportja és Zsótér István őriszigeti hegedű szólista a II. Zalai Regionális Népzenei és Népdaléneklési Verseny elődöntőjén, Nagykanizsán.

Teltházas premierre került sor december elején a felsőőri OHO-ban. A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület az őrvidéki magyarok jelenét és múltját bemutató filmjét vetítette le első alkalommal közönség előtt. A kultúregyesület Énekköre pedig második, egyházi énekeket és őrvidéki népdalokat tartalmazó lemezét mutatta be az Őrségi Fantázia zenekar kíséretében. Az év zárásaként és a hagyományoknak megfelelően a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület Énekköre fontos résztvevője és fellépője volt a Felsőőri Katolikus Egyházközség által szervezett pásztorjátékoknak is.

A 2020-as év első rendezvénye a január 5-én 18:00 órakor kezdődő Újévi Operett Gála lesz, melyre szeretettel vár minden érdeklődőt a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület az Őriszigeti Községterembe.

forrás: volksgruppen.orf.at