ERASMUS hallgatók az UMIZ-nál

Az Alsóőri Magyar Média és Információs Központ – UMIZ fennállásának 20 éve alatt többször fogadott gyakornokokat, csoportokat, sőt japán kutatót is. Most első ízben foglalkoztatnak két magyar hallgatót az ERASMUS+ projekt keretében.

Az alsóőri UMIZ jövőre lesz 20 éves, 2001-ben alakult meg hivatalosan. A két évtized alatt számos saját kiadvány, több, mint 50 kötet jelent meg, több adatbankot gondoznak, több munkacsoportjuk, bizottságuk müködik. Most első ízben két ERASMUS+ hallgató támogatja a sokrétű kutatói munkát, mondta el Kelemen László, az UMIZ intézményvezetője.

Solymos Tamás és Guthy Eszter november óta vannak Alsóőrben illetve az UMIZ-nak helyet adó Öreg iskolában. Solymos Tamás a budapesti Károlyi Egyetem végzős hallgatója, ő elsősorban a sokrétű kutatómunkába kapcsolódott be az UMIZ-ban, fő területe a 100 éves alsóőri énakkar működésének részletes kutatása. Az énekkar fennállását már megünnepelték, most a részletes adatbázis összeállításán dolgoznak.

A felsőőri Guthy Eszter a Veszprémi Pannon Egyetemen fordító-tolmács levelező szakos hallgatója, így elsősorban a fordítói tevékenység az UMIZ-nál is a fő tevékenysége, de az idén megjelenő helytörténeti kiadványon is dolgozik. A kötet dr Galambos Iréneusz születésének 100. évfordulója alkalmából fog elkészülni.

Az ERASMUS+ hallgatók jelenléte, tevékenysége olyan mértékben pozitív, hogy mindannyian bíznak a folytatásban, a projekt meghosszabbításában.

forrás: volksgruppen.orf.at