Évindító zarándoktalálkozó határok nélkül

A 2020-as év tervezett zarándoklatait mutatták be a Sopron környéki és Fertő-menti osztrák és magyar csoportok képviselői január 16-án Hidegségen. A térségen áthaladó Mária- és Jakab-útnak köszönhetően az elmúlt években felpezsdült a zarándokélet, és számos közösség szervezetten kel útra.

A hidegségi találkozóra gyalog érkeztek az 5 kilométerre fekvő Hegykő zarándokai. A helyi közösséget Kelemen Ernőné szervezi, aki fertőhomoki és más településekről érkező tagokat is rendre meghív a zarándoklatokra.

A környék településeiről és Boldogasszonyból/Frauenkirchenből összegyűlt zarándokok számára Németh József hegykői plébános mutatott be szentmisét a hidegségi plébánia mellett álló kápolnában. Árpád-kori templomával és a község határában felállított Szent Jakab zarándokkápolnával a településen gyakran megfordulnak magyar és külföldi csoportok.

A plébániát és a kápolnát is magába foglaló Papkert útjait és épületeit nemrég újították fel. A kertben található Szűzanya-barlangot fáklyás séta keretében keresték fel a zarándokok. A találkozó egy vidám hangulatú összejövetellel ért véget, ahol a résztvevők korábbi élményeiket is felelevenítették.

Zarándoklatok – földrajzi és lelki határokon át

Az elmúlt években a Fertő-menti zarándokcsoportok együttműködése egy aktív hálózattá fejlődött. A közösségek több alkalommal szerveznek közös zarándoklatokat, az idők során pedig megerősödtek kapcsolatai Ausztria irányába. Az évindító zarándoktalálkozón két vendéget is üdvözölhettek Boldogasszonyból/Frauenkirchenből.

Az idei évben is számos határ menti zarándoklatot rendeznek az osztrák és magyar közösségek, amelyekhez bárki csatlakozhat. Nagyböjt idején a Felvidékre vezet a térség közösségeinek útja. Kiemelkedik még a Gyöngyök útja közösségének zarndoklata Máriacellből Budapestre, amely augusztus 15-én indul, és az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kezdetére ér Budapestre.

Emellett szeptember 5-én Fertőrákosról Boldogasszonyba vezet egy határon átnyúló zarándoklat – hajóval, keresztül a Fertő tavon, mondta el Vissi András, a zarándoklatok koordinátora.

Napjainkban egyre többen döntenek úgy, hogy elindulnak egy-egy rövidebb vagy hosszabb zarándokútra. A Fertő-parti zarándokok szívesen látnak minden csatlakozót, aki szeretné kizökkenteni magát a komfortzónájából, és a gyaloglás vagy kerékpározás közben szeretne egy lelki utazást is tenni.

forrás: volksgruppen.orf.at