Hippolyt, aki nem Hippodrom…

A Hippolyt, a lakáj múlt pénteki bemutatója teltház előtt zajlott Lendván a Turay Ida Színház előadásában, és a klasszikus darab itt is megnevettette a közönséget.

Hippolyt nem Hippodrom, s nem is az, akinek felfogadták – derül ki a darab elején, amikor a nagyravágyó, a modernség és a polgári élet magasabb fokozatát megcélzó feleség rászedi a férjét, Schneider Mátyást arra, hogy a nagyvilági életet engedje be a Schneider-villába, amire később a háziúr szerint „már rá sem ismer az ember”. A grófoknál szolgáló új lakáj tehát a feleség hajlékonyságát kihasználva saját akarata és ízlése szerint formálja az életüket, még eladó lányuk, Terka házasságát illetően is, hiszen a mérnök udvarló mellett hamarosan egy új kérő, a magát „Közép-Európa legszebb felsőtestének” nevező táncos és komikus, Makáts is bemutatkozik. Makátsról a háziúrnak sohasem volt jó véleménye, s ezen később sem kíván változtatni, ahogy az életmódján sem, vagy csak nagyon csekély módon…

S „ahogy egy jó vígjátékhoz illik”, a dolgok végül is elrendeződnek, s a néző kénytelen-kelletlen be kell, hogy vallja, az oly sokszor és oly sok változatban hallott „holnaptól a hagymát is hagymával eszem” és más poénpufogtatás és aranyköpés elől kitérni lehetetlen, hangozzék el a filmben Csortos Gyuláék, vagy a darabban Mikó Istvánék, azaz a Turay Ida Színház művészeinek szájából: a szöveg „viszi az előadást”. Legfeljebb a színházi kellékek változnak, valamint némiképp a dalbetétek, továbbá a mondanivalót semmiben sem módosító, az egy-egy jellemhez csak minimális részben hozzáadó „jassz-koreográfiák”.

A színészi produkciók pozitívumát a Jászai- és Kossuth-díjas (Mikó István, Hűvösvölgyi Ildikó, Benkő Péter) színészek jelentik, a többiek különösebb figyelmet sajnos nem érdemelnek, ahogy a zenés betétek sem, kissé satnya megszólalásukkal.

forrás: nepujsag.net