Magyar karácsonyi ünnepség Felsőpulyán

Karácsonyi ünnepséget tartott a Közép-burgenlandi Magyar Kultúregyesület Felsőpulyán, a Domschitz vendéglőben, december 15-én, advent harmadik vasárnapján. Az egyesület kórusa és gyermekcsoportja karácsonyi műsort adott elő a vendégeknek.

A kultúregyesület éves programjaihoz tartozik a karácsonyi műsor, tizenhét éve szervezik meg a felsőpulyai magyarok. Az ünneplőket Kántor Krisztián, az egyesület elnöke köszöntötte és egy rövid beszámolóban tájékoztatást adott a 2019-es év eseményeiről. A karácsonyi ünnepségről elmondta: „Elsősorban azért szervezzük meg, hogy a gyermekcsoportunk is be tudjon mutatkozni és ezt a hagyományt meg is akarjuk tartani.“

Johann Heisz és Elisabeth Trummer Felsőpulya alpolgármesterei is köszöntötték az ünneplőket és megköszönték az egyesület egész éves munkáját, programjait.

Az ünnepség elején a kórus énekelt adventi és karácsonyi dalokat. A Kultúregyesület programjai között régi hagyomány, hogy a karácsonyi ünnepséget megelőző szombaton az egyesület kórusa karácsonyi koncertet ad a középpulyai templomban, így volt ez december 14-én is. A műsorban ezekből a dalokból hallhatott válogatást a közönség.

Az egyesület gyermekcsoportját, Papp Orsolya óvónő készítette fel az előadásra, aki néhány hete foglalkozik a gyerekekkel. „Egyrészt kihívás, korábban már dolgoztam Burgenlandban, magyart tanítottam óvodákban, ugyanakkor örülök, hogy még vannak, akik szeretnék a nyelvet megőrizni, ápolni.“, mondta Papp Orsolya új feladatáról. Hozzátette: „Szerintem dícséretes, hogy valakik meg akarják őrizni ezt a nyelvet is, úgyhogy én szívesen benne vagyok ebben.“ A gyermekcsoport tagjai karácsonyi verseket szavaltak, dalokat énekeltek és egy táncos produkciót is bemutattak.

A karácsonyi délután kávézással, beszélgetéssel zárult. Az egyesület következő programja 2020. február 22-én a Magyar bál lesz a Domschitz vendéglőben.

forrás: volksgruppen.orf.at