Megújult technikát és gyakornokokat hozott 2019 az UMIZ-ba

Kiemelten sikeresnek könyveli el a 2019-es évet Kelemen László az Alsóőri Magyar Média és Információs Központ vezetője. A könyvkiadástól kezdve a kutatómunkán át a könyvtár műszaki fejlesztéséig, a kitűzött célokat sikerült túlteljesíteni.

Az Alsóőri Magyar Média és Információs Központ 2001-ben, egy EU_Interreg projekt keretében valósult meg. Jogelődje az Alsóőri Magyar Könyvtárat 1973-ban alapították. Az UMIZ 30.000-es nagyságú médiagyűjteménye, értékes helytörténeti tára és gazdag archívanyaga nemcsak a helyi magyar népcsoport igényeit elégíti ki, hanem már országhatárokon túl is keresik az alsóőri Öreg Iskolában található központ szolgáltatásait. Kelemen László az UMIZ intézmény vezetője elégedett a 2019-es év eredményeivel.

Az UMIZ-on belül több tematikus csoport is működik. Az irodalmi csoport rendezvényei közül az 1848/49-es és az 1956-os foraddalomra való emlékestet emelete ki évértékelőjében Kelemen László. A csoport részt vett a burgenlandi könyvtárak hosszú éjszakájának, valamint a Burgenlandi Olvasónyár irodalmi fesztivál programjain. A könyvbemutatók közül az intézményvezető kiemelte az Egyesült Államokba elszármazott Koller Imre könyvbemutatóját, valamint a két fiatal versíró Gyulai Emese és Péntek Róbert szereplését. Az UMIZ részt vett az idén megjelent és a 250 éves alsóőri katolikus templom történetét bemutató kötet szerkesztésében.

A művészeti bizottság több kiállítást is Alsóőrre hozott 2019-ben. A Magyar Kormány megbízásából Millisits Máté a „Hunyadiak dicső kora“ című kiállítás volt látható június végén az Öreg Iskola termeiben. Tűzzománc képekből nyílt kiállítás október 4-én ugyanitt az UMIZ és a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület szervezésében, melyen kilenc művész mutatta be alkotásait. Január végéig pedig a Jáki Művésztelep alkotóinak munkái, grafikák, festmények, érmek és ikonképek is láthatók. Az UMIZ a jövőben szorosabb együttműködést tervez a művésztelep alkotóival.

Az óvodapedagógiai bizottsága 2019-ben is folytatta az UMIZ4Kids című háromnyelvű gyermekkönyveinek kiadását. A sorozat 2019-ben három új kötettel immár 34 mesekönyvre gyarapodott. A mintegy 20 állomásból álló Mesekönyv Mozi turné is hatalmas sikert aratott északtól délig a burgenlandi óvodások körében. Az UMIZ óvodapedagógiai bizottsága ismét saját standdal volt jelen a Herényi Virágúton, a Savaria Karneválon, a Felsőőri Ínyenc Vásáron, és az alsóőri adventi vásáron is.

A saját kiadású hely- és régiótörténeti kötetek közül a 2019-es év újdonságaiként emelte ki Kelemen László a 100 éves Alsóőri Énekkar díszkötetét és a Galambos Iréneusz atya életéről szóló, jövőre megjelenő életrajzi könyvet. Karl Kraus történész és az UMIZ együttműködésével készülőben van egy kötet az Erdődy család Iparművek Rt. által a XX. század elején működtetett áremfejlesztővel kapcsolatban is.

Az UMIZ nyelvtudományi bizottsága, az Imre Samu Nyelvi Intézet 2019-ben nagyszabású konferenciát szervezett a bécsi magyar nagykövetségen. Az év folyamán egyesületi közgyűlést is tartott az UMIZ, melyen újraválasztották az intézmény elnökségét. Kelemen László két alkalommal is előadást tarthatott az Országos Széchenyi Könyvtár konferenciáján a magyarországi a Szentendrei Skanzenben. Az UMIZ közreműködik az alsóőri egyházközségi lap létrejöttében is, mely évente kétszer jelenik meg magyar nyelven. Kelemen László elégedetten nyugtázta, hogy idén több gyakornoki szerződést is köthetett az intézmény. Június végén járt le annak a négy gyakornoknak a szerződése akik az úgynevezett Akció 20000 projekt keretében vállalhattak munkát a könyvtárban. Ezt követően pedig egy Erasmus Plusz projekt keretében két diák csatlakozhatott az UMIZ csapatához négy hónap erejéig. Az UMIZ munkatársai számos szakdolgozatot és diplomamunkát konzultáltak 2019-ben is. Oshima Hajime japán nyelvész professzor idén immár nyolcadik alkalommal kutatott Alsóőrött az UMIZ támogatásával.

Az UMIZ munkájának egy fontos pillére az elektronikus adatfeldolgozás, így egy nagyteljesítményű routert is sikerült üzembe helyezni az intézetben. Az Öreg Iskola épülete korszerű riasztóberendezést kapott, a könyvtárat pedig látogatószámlálóval látták el.

forrás: volksgruppen.orf.at