Új karnagy áll az Alsóőri Énekkar élén

Új karnagy áll a 100 éves Alsóőri Énekkar élén: Ilyés Márton, a Burgenlandi Népdalműhely elnökhelyettese, a Burgenlandi Fúvószenei Szövetség Ifjúsági referense vette át a nagymúltú énekkar vezetését. Munkáját felesége, Ilyésné Csizmadia Márti zenepedagógus is támogatja. Az első közös próbára pénteken került sor.

Az Alsóőri Énekkar – egykor Dalárda – tavaly októberben ünnepelte 100 éves fennállását. Az énekkar repertoárjában egyházi és világi énekek egyaránt találhatók, így résztvevői az egyházi szertartásoknak, állandó fellépői a környék magyar kulturális rendezvényeinek. A kórus karvezetője az utóbbi 12 évben Palkó Helga volt, aki most újabb kihívások elé néz, más feladatokra szeretne koncentrálni.

Alsóőr polgármestere, Liszt Klára nem maradt sokáig tétlenül, a zenepedagógus Ilyés házaspárhoz fordult, akik örömmel fogadták el a felkérést, mondta el Ilyés Márton.

„Izgatottan néztünk az első közös próba elé, úgy látom az első időben valószínűleg mi fogunk többet kapni, többet tanulni a kórustól, hiszen egyrészt érett és tapasztalt kórusról, énekesekről van szó, másrészt itt egy óriási nagy kincs, az őrvidéki népdalkincs is létezik“, mondta el Ilyés Márton.

„Szeretnénk ha a következő 100 évben is fennmaradna a kórus, fontos lenne fiatalokat is megnyerni. A közösségépítést is szem előtt tartjuk, a fellépéseken túl közös kirándulásokat is szeretnén majd szervezni“, tette hozzá az új karnagy.

Az éneklésen túl a népdalgyűjtés is nagy feladat lesz, hiszen Alsóőrben sok felfedezetlen kotta van még, ezt az őrvidéki népdalkincset is fel szeretnék fedezni, lekottázni, rögzíteni közösen a kórussal.

forrás: volksgruppen.orf.at