9. UMIZ4KIDS gyermekkönyvbemutató Alsóörött

Pénteken, 2019 október 25-én immár kilencedik alkalommal került sor az alsóöri Magyar Média és Információsközpont által megszervezett többnyelvű könyvbemutatóra az alsóöri község kultúrházában.
Több mind 250 örvidéki és magyarországi vendég gyűlt össze, hogy megismerje a következő három, UMIZ4KIDS sorozatban megjelent könyveket: a német-magyar-burgenlandi hotvát-angol gyermekszótárat, egy könyvet a színek világáról és egy kötetet a számok országáról.

Kelemen László inézményvezető bevzető szavai után a szép számban megjelent díszvendégek köszöntésére került sor. Többek közt jelen voltak: Liszt Klára, Alsóőr polgármester asszonya, Wagner Manfred Vasvörösvár polgármestere, Mag. Zsivkovits Márton udvari tanácsos, a felsööri Kétnyelvü Szövetségi Gimnázium igazgatója, DDR. Schranz Erwin, a burgenlandi Hianz-Egyesület elnöke, Hajszan Siegfried, a felsőőri HKD horvát kultúregyesület elnöke és Hütler Andrea, a magyar nyelv iskolaügyi felügyelője.

Dowas Katalin, az UMIZ4KIDS többnyelvü óvódapedagógiai bizottságának vezetöjének bemuatatkozása után megnyitóbeszédek hangzottak el. Ezt követően három interaktív mesekönyv bemutatására került sor, amelyen számtalan gyermek vehetett részt és játékos módón megismerkedhetett a német, magyar, burgenlandi horvát, angol nyelvvel és a helybeli hianz nevű tájszólással is. A könyveket Padosné Kiszela Edit, Szabó Sylvia, Binder Gyöngyi, Wagner Marijana, Kondics Judit és Schranz Erwin mutatták be.

A rendezvényt számtalan kül- és belföldi gyermekcsoport fellépése tette színsesebbé. Több mint 90 lány és fíú szerepelt: Elsöként a “Hét kastély Kertje Müvészeti Óvoda” Táplánszentkeresztröl egy moldvai dalcsokorral lépett fel. A gyermekeket Szönyéné Kovács Ivett, Papp Zsuzsa és Kónyáné Tornai Ágnes készítették fel. Azután az “Alsóőri Óvoda” körjátékokkal lepte meg a vendégeket. Felkészítő pedagógusok Schlaffer Michaela és Gaál Zita voltak. A Szentpértefai Kétnyelvű Általános Iskola tamburazenekarának tagjai Filipovits Rajmund vezetésével horvát dalokat adtak elő. Ezt követte a felsőőri Burgenlandi Magyar Kultúregyesület “Játékos Magyar Gyermekóra” részvevőinek fellépése Dowas Katalain, Binder Gyöngyi, Jencsik Eleonóra és Dr. Villányi Eszter (zongorakíséret) vezetésével. A gyermekek versekkel, énekekkel és táncokkal készültek. Azután a szombathelyi “Weöres Sándor Óvoda” “Vásárba hívogató” címü müsorszáma következett. A gyermekeket Kondics Judit és Pértvári Zasuzsanna készítették fel. A pinkóci elemisták Wukovits Gerti és Robert segítségével virgonc dalokat tanultak be és jó kedvvel szórakoztatták a közönséget. A végén a szombathelyi “Bercsényi Miklós Általános Iskola” diákjainak fellépése következett. Csoportvezetők Simonné Erika, Horváth Eszter és Foki Gábor voltak. A könyvasztalnál Föll Elisabeth, Vokshi Fitore és Höfler Katalin fogadták a vendégeket. Ezek után minden jelenlévő gyermek egy kis ajándékban részesült és sok-sok színes lufi lett kiosztva. A rendezvény büfével zárult.