Irodalmi műhely – “No Comment” könyvbemutató

Miféle világban élünk? - A No comment című kollázs-regény bemutatója az ŐrvidékHázban

Műfajában is különleges könyv bemutatójára invitálta a Szülőföld Könyvkiadó az érdeklődő közönséget az ŐrvidékHáz Irodalmi Műhely című rendezvénysorozatának szeptember 12-i állomásán. A bemutatásra kerülő No comment című kollázs-regény egy kortárs mű, melynek cselekménye Magyarország mellett nemzetközi színtereken is játszódik.

A könyv az identitáskeresést, mint napjaink életbevágóan fontos kérdését terjeszti ki különböző kultúrákra, és rámutat egy lélektani értelemben is súlyos válságra, melyet részben a történelem, másrészt posztmodern világunk embertelen életritmusai és életfilozófiái generálnak. Kapkodva keresik az emberek a boldogságot, mert többségük nem rendelkezik olyan nemzeti és vallási gyökerekkel, melyek hatására szilárd jellemek és egyéniségek alakulnának ki.

Az ember olyan lény, akire a magával hozott, örökölt sajátosságok mellet maga az „élet” pakolja rá a különféle személyesnek mondott, azzá vált, jellembeli, moralitást adó „bélyegeket”, így aztán minden emberi lény egyfajta egyedi, egyetlen kollázs-teremtmény. Mint amikor a művész mindenféle „oda nem illő”, illetve oda illő „anyagot” pakol rá üresen tátongó farostlemezére. Jelen mű természetesen „kortárs”, nagyon is az, sőt, beleugrik a már csaknem létező „poszt-jövő” világaiba is, ahová az egyének (sokszor csak egyedek…), mint gazdáik a kutyáikat, úgy húzzák maguk után felmenőik és közvetlen nemzőik múltját, egy történelemnek is nevezett, jobbára embergyilkos rettenetet.

Ebben a történelmi időutazásban is kibontakozik – Amerikától Japánig – a szereplők igazi mai sorsa, melyre leginkább a kétségbeesett önmagam-keresés, hazátlanság-érzet, teljes tanácstalanság nyomra rá bélyegét, ami bizonyos szituációkban néha kabaréba csap át.

Minden egyes szereplő egy jel; egy önmagát felmutató, magányosan vergődő lelki romhalmaz. Világregény; amerikai, német, magyar és japán tragédiákkal, híres írók, gondolkodók, rockzenei dalszövegek megidézésével mutatja meg, hogy miféle világban is élünk, és mindez hová is vezethet.

Közreműködött:

Sülyi Péter – költő, dramaturg, rendező, az Omega együttes szövegírója

Huzella Péter – Kossuth díjas zeneszerző, gitáros, énekes

Seregély Krisztina – énekművész

 

Forrás: vaskarika.hu