Irodalmi Műhely – Elbeszélések és versek – az Alföldtől a Balatonig

Bemutatták az Őrvidékházban Császár János Változások kora – Elbeszélések és versek – az Alföldtől a Balatonig című könyvét, amelyet Bárány Gábor szerkesztett és Farkas Csaba adott ki.

A bevezetőt dr. Puskás Tivadar polgármester írta, aki a könyvbemutatóra is eljött, hogy üdvözölje a 90 esztendős szerzőt, Császár János ny. alezredest. Kálmán József, a szőlősi nyugdíjasklub vezetője, a szerző barátja elmondta, Császár János mindig ott van és szerepel a rendezvényeiken, nagyon tisztelik azért is, hogy 90 évesen fejből mondja a verseit. Egyszer megemlítette neki, hogy össze kellene gyűjteni valamennyit, de akkor már ettől függetlenül a családja is ugyanezt gondolta: beköttették a gyűjteményt. Egy példányban létezett akkor az életmű, amit a Szülőföld Kiadó szerkesztésében most rendes kiadványként a kezünkben foghatunk, dr. Puskás Tivadar közbenjárásának köszönhetően. A polgármester felköszöntötte őt a kerek születésnapján és megígérte, hogy segít gondozásba venni az anyagát, szép kötetbe rendezni; így most a szőlősi nyugdíjasklub tagjai hazavihetik az életművet, amelynek sok elemét már ismerik.

Az első sorban jobbról a harmadik a szerző: Császár János Fotó: Nagy Jácint/Vas Népe

Császár János 1928- ban született a Jászságban, az édesapját elvesztette a háborúban. A határvadászokhoz vonult be katonának, tiszti iskolába járt, tanulmányait a honvédségnél végezte, 1963- ban szerzett diplomát. Részt vett a nyugati határszél aknamentesítésében is. Munkájáért számos elismerést, állami kitüntetést is kapott, kiérdemelte a Kiváló Szolgálatért Érdemrendet. A szerző az élettörténetét vázolva kiemelte: amikor először bevonult három évre, alig várta a leszerelést, aztán 33 év szolgálati idő lett belőle. Köszönetet mondott mindenkinek, aki a könyv létrehozását segítette. A családias hangulatú bemutatón azzal tréfáltak, hogy a kötetet szerkesztő Bárány és a kiadó Farkas milyen jól megférnek egymással.

Forrás: vaol.hu