Irodalmi Műhely – Hollán Ernő

Egy új és különleges könyvsorozat indult útjára szerda délután.

Az Őrvidékház Széll Kálmán termében könnyed fuvolaszóval köszöntötték az érdeklődőket. Az alkalom egy új könyvsorozat indító kötetének bemutatója volt. A Vas Vármegye műszaki nagyjai sorozatban olyan, a mérnöki és műszaki életben kiemelkedő helyieket életét mutatják be, akik sajnos kimaradtak a történelem könyvekből vagy csak felületesen említik meg őket. Az első kötet Hollán Ernő szerteágazó műszaki munkásságát és életét fedi fel az olvasó előtt.

A könyvbemutatót Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke köszöntője nyitotta. “Egy olyan személyre emlékezünk, aki sokak számára nem több egy utcanévtáblánál. Legyen erőnk, energiánk és kitartásunk, hogy ezt a sorozatot szépen komótosan megjelentessük az elkövetkező években, és reméljük, hogy még sok kellemes meglepetést fog okozni ez a sorozat az olvasóközönségnek” – mondta el a könyvsorozat kapcsán.

A kötet a Szülőföld Kiadó gondozásában jelent meg, évente a sorozat két könyvének megjelenését tervezik. Ősszel már a következőt tarthatjuk a kezünkben, amely Almásy László pályájával, életével fog foglalkozni.

Ezután Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város Polgármestere mondta el köszöntő szavait. Háláját fejezte ki a szerző, Dr. Nemes József  és kiadó felé is, amiért egy ilyen szép kötet megszületésében segédkeztek. A polgármester személyes vonatkozású emlékeket elevenített fel a könyvbemutató kapcsán, köztük azt is, hogy édesapja a fiának ajándékozta Hollán Ernő matematikai munkásságával foglalkozó könyvét.

Nádor István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnöke büszkén nevezte Hollán Ernő egyik legnagyobb cselekedetének azt, hogy megalapította a Magyar Mérnöki Egyesületet, amelynek kapcsán idézett is a könyvből.

“Hollán Ernőt Leonardo da Vinci későbbi utódjának tekinteném. Nemcsak egy mérnök, hanem polihisztor ember is volt” – hangzott el tőle, majd hozzátette, hogy “ez nem is egy könyvbemutató, hanem egy Hollán Ernő bemutató”.

Végül a kötet írója, Dr. Nemes József is szóra emelkedett. Egy tíz éves folyamat eredményének, egy állomásának nevezte a könyv létrejöttét. Röviden kiemelte Hollán Ernő munkásságának és életének legfontosabb állomásait, bár egy élet munkájáról egy napig is kevés lett volna hallani. A magyar vasútvonalak létrejöttében végzett munkásságát is megemlítette, amelyek a külföldi élettel való összekapcsolódást segítette elő.

A letisztult borítójú könyvet egy tudományos alapokon nyugvó, olvasmányos kötetnek szánták. Sok korabeli cikk került bele, így az olvasó nem csak egy életrajzot, de egy korszak leírását is tapasztalhatja.

Forrás: frisss.hu