Az uniós agrárpolitika jövője c. előadás

Erdős Norbert európai parlamenti (EP) képviselő volt az ŐrvidékHáz vendége. A tájékoztatón az uniós agrárpolitika jövője került terítékre.
Szombathelyre látogatott szombat délután Erdős Norbert, Békés megyei kötődésű európai parlamenti képviselő, aki dr. Hende Csabának, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökének, a térség országgyűlési képviselőjének meghívására érkezett az ŐrvidékHázba, aki rávilágított, milyen  nagy jelentőséggel bíró ágazat a mezőgazdaság és az élelmiszergazdaság, hiszen korunk egyik legfőbb katasztrófájának.
Erdős Norbert összefoglalta az agráriumot érintő európai uniós újdonságokat. Emlékeztetett: elkezdődött a közös agrárpolitika tárgyalása a brüsszeli székhelyű parlamentben.
Kiemelte, hogy tavaly november 1-jén az Európai Bizottság kijött az ajánlásával, amely szerint új Közös Agrárpolitikára van szükség. Ez jelenleg sikeres ágazat, mivel itt valódi együttműködést valósítottak meg a tagállamok, továbbá kimutatható, hogy zárkóznak fel a korábban az agrárium tekintetében lemaradó országok. A politikus úgy véli, ezt a rendszert törné ketté a novemberi bizottsági javaslat. Elmondta: több olyan döntés született, amelynek következményeként az uniós költségvetés terhére – benne az agrárpolitikát is érintve – forrást vonnának el annak érdekében, hogy fedezzék a migráció kezelésének költségeit. A képviselő hangsúlyozta: a tervek szerint a vidékfejlesztésnél 26 százalékos, a közvetlen támogatások területén 14-15 százalékos forráselvonás valósulna meg. Erdős Norbert sikerükként értékelte, hogy a tervezetről szóló végszavazás az Európai Parlament jelenlegi felállásában már nem kerül napirendre, így a kérdésben az új összetételű parlament dönt majd. Az elvonás ellen fel kell lépni – fűzte hozzá, majd kiemelte: örömmel fogadták, hogy a MAGOSZ és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara melléjük állt és aláírásgyűjtési akciót indított el, a petícióhoz 150 ezer gazda csatlakozott már az aláírásával.