Korszerű gyermekétkeztetés és a helyi termelők közétkeztetésbe való beszállítási lehetőségei

  1. november 21-én iskolánk adott otthont a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége és a Szülőföld Kulturális Egyesület közös szervezésű Vas megyei rendezvényének. A szövetség 2017 óta szervez „Korszerű gyermekétkeztetés és a helyi termelők közétkeztetésbe való beszállítási lehetőségei” címmel étel- és könyvbemutatóval egybekötött közéleti kerekasztal-beszélgetést. Eddig már tizenhárom megyében és két határon túli régióban került megrendezésre a kóstolással egybekötött rendezvény.

A kezdeményezés háttere: A Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány a kormány által elkezdett, a közétkeztetés és gyermekétkeztetés minőségi javulását eredményező menzareformjához szakmai háttéranyagként, olyan egészséges receptúrákat dolgozott ki Buday Péter mesterszakács szakmai közreműködésével, mely ételek alkalmasak a közétkeztetésben, a gyermekétkeztetésben, de akár otthoni elkészítésre és fogyasztásra is. Ezen receptúrákat évszakonkénti kiadványokban jelentetik meg, az adott évszakban frissen rendelkezésre álló élelmiszer alapanyagokra építve.

Célul tűzték ki, hogy a kiadványok valamennyi közétkeztetési konyha számára eljuttassák, ezzel is hozzájárulva a civil szféra társadalmat segítő munkájához. Fontosnak tartják, hogy a gyermekétkeztetés a helyi gazdálkodók által megtermelt helyi alapanyagok minél nagyobb arányán alapuljon, ezzel segítve a vidéki gazdálkodók helyzetét.

A rendezvényen bemutatott „Ízig varázs” szakácskönyveket célszerű lenne a megyében működő óvodai és iskolai főzőkonyhák megismerjék és használják.

Legfontosabb, hogy az általuk kínált ételek találkoztak a gyermekek ízlésével, miközben eleget tesznek az egészséges táplálkozás kritériumainak is.

CÖF-CÖKA magántámogatói jóvoltából kiemelkedő sikerrel, ingyenesen telepít nagycsaládokhozkisvállalkozókhoz, valamint civil szervezetekhez házi konzerváló automatákat. A Nagycsaládosok Országos Egyesületével (NOE) együttműködési megállapodást is kötöttek a gépek kihelyezéséről. Ennek keretében ezen a délelőttön került átadásra a NOE helyi szervezetének, a Vakok Intézetének és a Hungast konyhájának egy-egy automata, valamint iskolánk, mint rendezvénynek otthont adó intézmény és mint a jövő szakácsainak képzői is kapott egy készüléket, melyet a tankonyhai gyakorlat során megismerhetnek diákjaink.

A rendezvény sikeres helyi lebonyolítását Farkas Csaba ŐrvidékHáz Szombathely – Szülőföld Kulturális Egyesület vezetője vállalta. A szakmai és civil szervezetek képviselői mellett jelen voltak a POTE szombathelyi képzőközpontjának I. évfolyamos dietetikus hallgatói, iskolánk szakmai elméleti és gyakorlati oktatói, valamint az idei végzős 13. évfolyamos vendéglátás szervező-vendéglős diákjaink, akik mind a konyhában, mind a felszolgálás terén kiemelkedő munkát végeztek. Külön megtiszteltetés volt számunkra, hogy Buday Péter mesterszakács vendégünk volt, aki humorával és szakmai tudásával is elkápráztatta az érdeklődőket, hisz a beszélgetést követően az általa megálmodott egészséges ételek kóstolására is volt lehetőség. Legnagyobb sikeres a sült almával édesített epres joghurtnak volt, valamint a fehérrépa pürével sűrített zöldborsófőzeléknek volt.

A 4 kötetes „Ízig varázs” gyönyörűen illusztrált, valamint bőséges szakmai információval ellátott receptgyűjteményét az író és a kiadó is örömmel dedikálta az érdeklődőknek.

Ezúton is köszönjük, hogy iskolánk részese lehetett ennek a nemes kezdeményezésnek.

forrás: keri-szhely.sulinet.hu