Mezőgazdasági fórum

A vasi gazdák kifejezetten innovatívak. Nagyon gyorsan reagáltak azokra a lehetőségekre, változásokra, melyeket az unió megkövetelt tőlük, biztosított a számukra – hangzott el azon az agrárfórumon, melyen az előadók a magyar mezőgazdaság elmúlt 7-8 évét értékelték.

Óriási érdeklődés kísérte az ŐrvidékHázban megtartott mezőgazdasági fórumot, melyen Hende Csaba országgyűlési képviselő köszöntötte azt a közel száz gazdát, vállalkozót, cégvezetőt, aki részt vett az összejövetelen. A Parlament alelnöke Közép-Európa éléskamrájának nevezte hazánkat, mely képes akár lakosságának a dupláját is ellátni élelmiszerrel.

Egészséges élelmiszerrel, ráadásul génmódosítás mentes élelmiszerrel képes ellátni azt a 20 millió embert, akinek a szükségleteit képes megteremni ez a föld. Ez annak köszönhető, hogy 2012-ben a GMO-mentességet belefoglaltuk az Alaptörvénybe – mondta többek között Hende Csaba, aki a későbbiekben kihangsúlyozta, hogy az ilyen fórumok remek lehetőséget kínálnak a tapasztalatcserére, a tevékenységek összehangolására.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az elmúlt hét-nyolc esztendőt elemezve kiemelte, hogy a magyar mezőgazdaság ebben az időszakban végig az unió három legdinamikusabban fejlődő agráriumába tartozott. A szakember elmondása szerint az ágazat most mintegy 50 ezerrel több honfitársunknak nyújt megélhetést, mint tette azt 2010-ben.

A vasi gazdálkodók kifejezetten innovatívak. Kijelenthető, hogy nyitottak az újdonságokra. Ha például csak a szóját említjük, akkor megállapítható, hogy a fehérjenövények előállításában jóval előkelőbb pozíciót vívtak ki maguknak, mint amit a megye területe, népessége indokolna országos szinten – fogalmazott Győrffy Balázs.

Forrás: frisss.hu