Védőháló a családokért

Nagycsaládosoknak tartottak családi napot a szombathelyi ŐrvidékHázban. Az egész napon át tartó programban a felnőttek és a gyermekek is találhattak olyant, mely felkeltette az érdeklődésüket.
A tizenkettedik gyermek története

A Védőháló a családokért projekt keretében szombathelyi, mosonmagyaróvári és tatabányai nagycsaládos egyesületek hangolták össze a tevékenységüket, rendeztek közös programokat. Az ŐrvidékHázban megtartott családi napon közel ötven népes família vett részt. A megjelenteket egy történelmi keretekbe ágyazott mesével köszöntötte Hende Csaba országgyűlési képviselő.

Annak idején, amikor 1914-ben kitört a Nagy Háború, élt Oladon egy család. Az édesapát Lajosnak, az édesanyát pedig Máriának hívták. Akkor már három gyermekük volt és Mária a negyediket hordozta a szíve alatt. Lajos júliusban vonult be katonának és az osztrák császár ígéretére alapozva úgy búcsúzott el a szeretteitől, hogy őszre, mire a levelek lehullanak, már vissza is tér hozzájuk. A dolgok azonban másként alakultak és Lajos a 83-as gyalogezred többszörösen kitüntetett bakájaként három évig az orosz, míg egy évig az olasz fronton harcolt és így csak 1918 őszén térhetett haza a családjához. Azt követően aztán minden visszazökkent az eredeti kerékvágásba. Lajos a település bírója lett és még nyolc gyermekük született Máriával.  A legkisebb, azaz a tizenkettedik gyermek lett az én édesapám – mesélte el családja történetét picit elérzékenyülve Hende Csaba.

Az Országgyűlés alelnökét követően Puskás Tivadar polgármester üdvözölte a megjelenteket. Szombathely első embere szerint a városunk annak köszönheti, hogy kétezer éve folyamatosan lakott, hogy vannak és voltak olyan családok, melyek mernek gyermeket, mernek sok gyermeket vállalni.  Ez lehet a további fennmaradásunk titka, s nem a migráció, a tömeges betelepítés, amivel az ellenzéki politikusok a demográfiai problémákat akarják megoldani.

A nyitóceremónia után a felnőttekre „beszélgetős” programok vártak. Szakpszichológusok segítségével tárgyalhattak át több olyan kérdést, mely a nagycsaládosok mindennapjait szervesen érintik. Így például a törvényszerűen bekövetkező konfliktushelyzetek kezelésére is kaptak tanácsokat, de megtudhatták, hogy a gyermekek különböző életszakaszaiban milyen tipikus problémák vetődhetnek fel, és azokat miként érdemes kezelni.

Eközben az apróságok kedvükre játszhattak, mesét hallgathattak, kézműves foglalkozásokon vehettek részt.

Forrás: frisss.hu