I. Szent Márton kupa – Nemzetközi Fogathajtó Verseny

Fogathajtó verseny speciális kocsikkal

Római harci kocsik körversenyét, de huszárokat is láthatott a nagyérdemű szombat este. A Vasi Múzeumfaluban szórakoztatva elevenítették fel a történelmet.

Hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg a nemzetközi pontszerző ”C” kategóriás fogathajtó versenyt a Szent Márton Emlékév rendezvénysorozat részeként.

Szombat délelőtt kétfordulós akadályhajtással kezdődött a nemzetközi fogathajtó fesztivál a Vasi Skanzenben, majd szabadidomítást és vadászhajtást is megtekinthetett Szombathely és térsége szép számmal kilátogató apraja-nagyja. Aztán kora este a barokk kocsi bevonulása színesítette a programot, huszárok felvezetésével, fúvósok kíséretében érkezett meg a történelem.  Majd jött a római harci kocsik várva-várt bevonulása. Több százan figyelték a szórakoztató programot, közöttük volt Hende Csaba országgyűlési képviselő is.

A körversenyen 6 vett részt. Megtudtuk, hogy a nagyon kis tömegű, egyszerű szerkezetű kocsiknak elég nagy volt a sebessége, ezért is volt veszélyes az ókorban.

A királyság idején az ilyen versenyeknek nagyon komoly hagyományai voltak a Római Birodalomban. Pannóniában Szent Márton idején, tehát a III-IV. században volt a legnépszerűbb. A tartományon belül annak idején még egy hippodrom, vagyis kocsiverseny-pályát is építettek.

A hajtók az elején egy kicsit idegenkedtek a versenytől, aztán még a meglepetés versenyszám teljesítésébe is belementek. A közönség többek között azt láthatta, hogy humoros formában, kvázi, mint a filmforgatásokon, még a bigát is el lehet foglalni és a tűzoltás fortélyait is be lehet mutatni.

A nagyszabású lovasnapon egy gyönyörű póniló mellett további értékes nyereményeket lehetett nyerni a tombolán. A nagy sikerre való tekintettel a nemzetközi fogathajtó fesztivált a tervek szerint jövőre is megrendezzük.

Frisss.hu

Vaol.hu