Vakon labdáztak a machók – csörgőlabda gyengénlátókkal

A csörgőlabda a gyengénlátók kézilabdája, mérkőzéseket tartottak az OÁMK-ban, ahol az Ocho Macho zenekar is hatalmasakat vetődött.

Együtt élünk címmel pénteken kezdődött az Oladi ÁMK-ban az egyhetes programrosorozat, amely próbálja kicsit közelebb hozni a vakok világát az egészséges emberekhez. Szombaton csörgőlabda-mérkőzéseket tartottak amelyre az Ocho Macho zenekart is meghívták. Mint később láttuk, a zenészek egyenlő eséllyel indultak a játékban, mindenkinek a fülére kellett hagyatkozni.

A játék lényege mondhatni egyszerű, a játékosok egy röplabdapálya méretű területen térdelnek a földön (a vonalakat speciális ragasztással jelölik, így kitapinthatók), s egymással szemben gurítják a másfél kilogrammos labdát, amely csörgő hangot ad. A játékosok szemellenzőt is viselnek, így csak a hallásukra támaszkodhatnak, ha nem tudják elkapni a labdát, ami átgurul a mögöttük lévő vonalon, akkor gól.

Csörgőlabda az OÁMK-ban az Ocho Machókkal

A labdáért vetődni kell, hang alapján
 Garai Antal Atom

A zenekar tagjaival beszélgetve megtudtuk, hogy ez nagyon nehéz játék, pillanatok alatt elveszíted az irányérzéked, azt sem tudni mi merre van, és csak a kitapintható vonalak segítenek a tájékozódásban. A labda csörgése pedig néha becsapós, kapkodtak is utána rendesen. A zenekar játszott a szombathelyi és a győri csapattal is, másodikok lettek a versenyben, kupával mehettek haza.

Csörgőlabda az OÁMK-ban az Ocho Machókkal

Valahol jön, elvileg meglesz
 Garai Antal Atom

“Az ember amíg nem tapasztalja, hogy milyen amikor egy érzékszervünk kiesik, hogy milyen csak a tapintásra és hangra hagyatkozni, addig nem tudhatja milyen nehéz is ez. És mi még csak egy játékban vettünk részt, ahol tudtunk tájékozódni valamelyest és csend volt a teremben. Kellenek, hasznosak az ilyen programok. Anélkül, hogy mi magunk változtatnánk a saját közvetlen környezetünkön, hozzáállásunkon, tolerancia képességünkön, a világ sem fog magától változni” – mondták egyként a srácok.

Csörgőlabda az OÁMK-ban az Ocho Machókkal

Az Energy táncosai is felléptek a félidők közti szünetekben
 Garai Antal Atom
forrás: nyugat.hu