Katonaorvosokról, elhunyt ápolókról emlékeztek

Hende Csaba országgyűlési képviselő az emlékezés kapcsán elmondta: büszke arra, hogy napjaink honvédségének legerősebb alakulata a fővárosi Honvédkórház.

Hende Csaba országgyűlési képviselő, mint házigazda köszöntötte az érdeklődőket a szombathelyi ŐrvidékHáz legutóbbi rendezvényén. A Farkas Csaba vezette intézményről a képviselő elöljáróban elmondta, az ŐrvidékHáz feladatai közé tartozik a határvidék nemzetiségeinek, hagyományainak összefogása, ápolása.

Az Első Világháborúba, vagy ahogy nevezzük, a “Nagy Háborúba” úgy ment bele Európa, mint az alvajárók, fogalma nem volt senkinek, mit is kezdett el – kezdte megnyitó beszédét Hende Csaba. Hangoztatta, az ismeretlen történések egyik jellemző mondata volt: “mire a falevelek lehullnak….”.

A Nagy Háború által okozott válság aztán megágyazott a kommunizmusnak, a fasizmusnak, eredménye volt Trianon, eredménye volt 660 ezer halott a történelmi Magyarországról és mintegy egymillió sérült- ha azonban a háború orvosai, ápolói nem végezték volna áldásos tevékenységüket, a halottak száma nagyságrendekkel több lett volna – utalt az országgyűlési képviselő az őrvidékház előadására. Az egykori honvédelmi miniszter még hozzátette, napjaink Honvédségének legerősebb alakulata a Honvédkórház, mely a NATO európai -hasonló – erői közt is egyedülállónak számít.

Elég ha arra gondolunk, a Honvédség húszezres béke létszámából háromezren köthetők az egészségügyhöz, hiszen napjaink kiképzett katonái “drága dolgok” akik megmentéséért mindent meg kell tenni – mondta Hende Csaba.

A katonák a Nagy Háborúban is mentették a frontorvosok, ápolók, róluk szólt az Őrvidékház előadása, melyben többek közt dr. Nagy Lajos professzor és Kelbert Krisztina múzeumi osztályvezető tartottak előadást. Az ŐrvidékHáz újra zsúfolásig megtelt előadótermében aztán egy dokumentumfilmet is megtekinthettek az érdeklődők, “Humor és valóság az Első Világháborúban” címmel. A program záró akkordjaként Puskás Tivadar polgármester vezetésével megkoszorúzták a katonaorvosok és ápolók emlékművét a Markusovszky kórház külső telephelyén.

Forrás: frisss.hu