Pannon Portré – Pável Ágoston

Április 27-én Szombathelyen az Őrvidék házban Pannon Portrék előadássorozat indult. A sorozat első részeként Vas megye szellemi életének egyik legkiemelkedőbb alakját, Pável Ágoston nyelvészt, néprajzkutatót, költőt mutatták be az előadók.

Az előadás elején, Farkas Csaba, az Őrvidék ház igazgatója köszöntötte a vendégeket, ezt követően Zsámboki Árpád, a Vas Megyei Honismereti Egyesület elnöke mondott bevezető beszédet, majd pedig Pável Ágoston lánya, Pável Judit emlékeit idézte fel, majd édesapja írásaiból verseket, idézeteket olvasott fel. Dr. Gyurácz Ferenc a Vasi Szemle főszerkesztője, Pável Ágoston irodalmi munkásságát elemezte, kiemelve, hogy 1933-ban a Vasi Szemle folyóirat főszerkesztője Pável Ágoston volt. Megemlítette még az akkori kor ismertebb publicistái között Gréfin Gyulát és Almásy Lászlót, majd Mukicsné Kozár Mária múzeológus, etnológus folytatta Pável Ágoston méltatását. 1928 és 1942 között a múzeum néprajztárát vezette és mint kutató a Vend nép életével és a Vendek és a Magyarok kultúrális kapcsolatával kiemelten foglalkozott.

A beszélgetésben Tóth Péter tanár is részt vett. A másfél órás előadás, beszélgetés négy alkotói évtizedről adott keresztmetszetet. Zsámboki Árpád úgy fogalmazott, hogy Pável Ágoston kedvvel, alázattal végzett szellemi robotos munkát. Személyében, gondolkodásában megtestesíti a Pannon embert, amely a ma élő emberek számára is példát mutat. Az előadáson résztvevők, közben korabeli dokumentumokat, fotókat tekinthettek meg.

Frisss.hu