Események betöltése
201194509 3881095038656408 7662046737918841096 n

Muravidéki rövid történetek és Lendva-hegyi borok az Őrvidék Házban

2021.06.16./17:00 - 19:00
Június 16-án, 17 órakor mutatja be új novelláskötetét az Őrvidék Házban dr. Bence Lajos muravidéki, József Attila díjas író, költő. A könyvbemutató után, Cuk Lajos, muravidéki borász, Lendva-hegyi boraival ismerkedhetnek meg az érdeklődők – akiket meglepetés is vár!
A Magyar Házak által életre hívott Kárpátia Könyvesház könyvbemutatóinak sorában ezúttal dr. Bence Lajos muravidéki, József Attila-díjas író, költő Egyszer én is – Muravidéki rövid történetek című kötetét mutatjuk be a szerző jelenlétében az Őrvidék Házban.
Az est moderátora: Tanai Ibolya
Felolvasó: Varga-Bodó Anita
Zenél: Jankovics Zoltán, hegedűművész
Az eseményen a szerző dedikál.
A könyvbemutató után, a Kárpátia Borház által szervezett borbemutatók részeként Cuk Lajos muravidéki borász, Lendva-hegyi boraival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
A szerzőről
Bence Lajos Egyszer én is – Muravidéki rövid történetek című kötete 2020 őszén jelent meg. A szerző olyan rövid, ironikus, önironikus történeteket mesél el, melyek önmagáról, barátairól, élethelyzeteiről szólnak. A szókimondó, sajátos humorral megírt novellák fikciós, de valós (saját) élethelyzeteken alapuló történetek, melyek akármelyikünkkel megtörténhettek volna.
A verstémákat prózában mondja el, ami maga az írót, írás közben is jó kedvre derítette, nemcsak az olvasókat. A cél valóban ez volt, olvasmányos formában, helyzetkomikumokon alapuló élményt okozni.
Az alaphelyzetek változatosak, a televíziós riporterkedés komikus momentumai, a dalárdai működés, a hetvenes évek szexuális nevelésének mosolyogtató pillanatai, a kisemberek hétköznapjaiból vett történetek, amik a valóságon alapulnak, csak kissé ki vannak színezve. A mindegyike önmagában is egy gyöngyszem, szerzőjük abban bízik, hogy az írások rövidsége miatt a fiatalok is megszeretik az olvasást.
Bence Lajos jelenleg nyugdíjas, de korábban a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet (MNTI) korábbi igazgatója, a Népújság felelős szerkesztője, újságírója, József Attila-díjas költő, tanulmányíró, publicista, pedagógus. A 2019-es év Prima Primissima-díj vonatkozó Zala megyei díjának elnyerője.
Számos vereskötet szerzője, de mindezek mellett kórustag, szőlőtermelő és borkedvelő. Olyan sokoldalú, érdekes személyiség, akit ajánlok mindenki figyelmébe.
Cuk Borház
Szlovénia északkeleti részein a Lendva-hegy legmagasabb pontján három országra ellátva található a Cuk Borház. Cuk Lajos 250-300 méter magasságban lévő 2,5 hektáros birtokán 11 szőlőfajtával foglalkozik. A hegyen alapvetően a fehérszőlők érzik jól magukat ugyanúgy, mint nálunk a Balaton-melléki borvidéken, amitől csupán párszáz méterre van. Cuk Lajos azonban fontosnak tartja a kékszőlők termesztését is, így jelenleg 50-50%-ban vannak területén képviselve a kék és fehér fajták. A fehér fajtákat az Olaszrizling, a Rajnai Rizling, a Szürkebarát, a Pinot Blanc, a Sauvignon Blanc, valamint a Sárga Muskotály képviseli, melyek a pezsgőkészítéshez is kiváló alapanyagot jelentenek.
Várjuk a vidám novellák és a muravidéki borok iránt érdeklődőket, nagy szeretettel, az Őrvidék Házban (Szombathely, 11-es Huszár út 40.) június 16-án, 17 órakor.

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
2021.06.16.
Időpont:
17:00 - 19:00

Helyszín

Őrvidék Ház
11-es Huszár út 40
Szombathely, 9700 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36/70-902-6395
View Helyszín Website

Szervező

Őrvidék Ház