A Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület ebben az évben is megrendezte a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesülettel és az Őrvidék Házzal közösen, sporttörténeti konferenciáját Szombathelyen.

A szép számú közönséget Farkas Csaba, az Őrvidék Ház igazgatója köszöntötte, átadva a szót az előadóknak, akik ezúttal is különleges témákkal érkeztek.

Csíki András, nyugalmazott Hargita megyei sportigazgató, például Csíkszereda, a sportváros címmel tartott lebilincselő előadást a székelyföldi sport történetéről.

Mivel a konferencia egyik társszervezője az Őrvidék Ház volt, az előadások sorából nem hiányozhatott Gál László előadása, aki Egy megtalált őrvidéki olimpikon: Bérczes Bendekovits András címmel ismertette a ma már Ausztriához tartozó Oláhciklény (Spitzzicken) településen született, az 1936-os berlini nyári olimpiai játékokon részt vevő magyar labdarúgó válogatottban pályára lépett játékos gazdag életútját.

Az utolsó reneszánsz sportember, Malto Miltiades gazdag életútját Horváth Vilmos mutatta be. A Pancsován született Miltiades rendkívül fordulatos életutat járt be. Fiatalon, mint sportoló több alkalommal ért el nemzetközi sikereket kerékpározásban, úszásban és síelésben, később a Budapesti Torna Club labdarúgócsapatának középcsatára és egyben a magyar bajnokság gólkirálya lett. A sport mellett élénken érdeklődött a művészetek iránt. Az 1919-es vészterhes időszak mély hatást gyakorolt művészetére. A kommünt követően a Tanácsköztársaság drámai eseményeit igen érzékletesen mutatta be erőteljes plakátjaival, rajzaival egyúttal a Horthy-kultusz egyik kialakítójává vált. 

Partnerintézményünknek, a Trianon Múzeumnak köszönhetően, az Őrvidék Házban számos korabeli plakát reprodukciója is megtalálható, így a közönség Miltiades egyik plakátját „élőben” is megtekinthette.

A 2004-ben indult konferenciasorozat az anyaországon kívül számos erdélyi, délvidéki, felvidéki és muravidéki helyszínen aratott nagy sikert. Az előző rendezvény Csíkszeredában volt, az Őrvidék Ház most második alkalommal látta vendégül a rendezvényt.

A rendezvénysorozat Szabadkán folytatódik júniusban, ősszel pedig Déván lesz a következő program.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!