Az őrvidéki Borostyánkő várában született Almásy László, az a kalandos és rejtélyes életű autóversenyző, pilóta, sivatagkutató, felfedező majd felderítő, akit a nagyközönség Az angol beteg című, kilenc Oscar-díjat nyert és világsikert aratott mozifilm főszereplőjeként ismerhetett meg. Vendégünk volt Dr. Török Zsolt Győző, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar, Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet egyetemi docense, aki könyvet írt a Szahara utolsó fehér foltjait eltüntető utazóról. Ez a regény számos olyan dokumentumot is tartalmaz, amelyek a világon először kerülnek a nyilvánosság elé.

Negyedszázada jelent meg az előadó tollából Almásy László Ede regényes formában írt életrajza, Salaam Almásy címmel, amely a legendás magyar sivatagkutatót a dokumentumok tükrében mutatja be. A Monarchia fénykorában a nyugat-magyarországi Borostyánkőn született, kalandvágya és műszaki érdeklődése vezette Afrikába. A húszas évek autós kirándulásai után 1929-ben vezette első afrikai expedícióját. A harmincas évekre Almásy gépkocsival és repülőgéppel eredt a Líbiai-sivatag rejtélyeinek nyomába. Az elveszett Zarzura-oázist kereste, majd a Szahara földrajzi és régészeti kérdéseit vizsgálta. A földrajzi felfedezések utolsó szakaszában a nagy fehér folt, a sivatag kutatása és térképezése katonai és politikai célokat is szolgált. A második világháborúban Almásy sivatagi szakértőként a német hadseregben szolgált, Rommel tábornok felderítőjeként vakmerő katonai vállalkozásokat vezetett. A második világháború után szovjet fogságba, magyar börtönbe, majd ismét Egyiptomba került, és földi utazása a salzburgi köztemetőben ért véget. Almásy alakját elfeledték, de az 1997-es Oscar-díjnyertes mozifilm után felfedezték.

almasy 01

Az „angol beteg” kitalált alakja helyett a történelmi személy valóban regényes életútját kísértük figyelemmel, hogy a magyar kutató érdemeit és nemzetközi jelentőségét elfogulatlanul és tisztességgel értékelhessük.

Az előadásban láthattunk korabeli fényképeket, megismerhettünk titkos térképeket, és végül az Almásy-életrajz új kiadásának egy rövid részletét is meghallgathatták az érdeklődők. A második kiadás várhatóan a közeljövőben jelenik meg.

A rendezvény kezdetén Győri Edit, az Őrvidék Ház kulturális munkatársa köszöntötte a szép számú közönséget, beszélt a Magyar Házak Hálózata, s benne az Őrvidék Ház küldetéséről, az idei év tervezett programjairól, az őszre tervezett őrvidéki kirándulásról. Bemutatta a az Őrvidék Házban kapható borokat és könyveket. Pataki János: Őrvidék című könyvére mutatkozott a legnagyobb érdeklődés, melyből a helyszínen többen is vásároltak.

Kép1

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!