Cselenyák Imre író, zenész az Őrvidék Ház meghívására érkezett Sopronba. Számos életrajzi munkája jelent meg az elmúlt években, melyek a magyar irodalom kiemelkedő alakjainak életregényét dolgozzák fel. Az idei év során a Petőfi Sándor életét sajátos szemléletmóddal bemutató alkotás látott napvilágot Eliramlik az élet…– Az igazi Petőfi címmel, melyet elsősorban az ifjúság számára mutattunk be egy zenés délelőtt folyamán.

Az írót felesége, Cservenka Rita kérdezte az alkotói folyamat részleteiről, a kutatómunka izgalmas mozzanatairól. Felidéztük a költő Sopronban töltött katonaéveit, az Erdélyhez fűződő kapcsolatát, szerelmeit, forradalmi lelkületét, a szabadságharcban betöltött szerepét. Arra kerestük a választ, hogy a mindenki számára ismert, s valamiképpen elképzelt Petőfi Sándor milyen ember is lehetett valójában, milyen is volt az „igazi Petőfi”…

A fiatalok nagy érdeklődéssel hallgatták azokat az apró történeteket, melyek talán kevésbé ismertek, ám a költő sorsának alakulására mégis nagy hatással voltak. A megzenésített versek tovább árnyalták, kiegészítették a témát, közös dúdolásra késztették a jelenlévőket.

Picture2

Az előadás végén a résztvevők örömmel fogadták egy jövőbeni folytatás, pl. Arany János vagy József Attila életregényének hasonló formában történő bemutatásának lehetőségét.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!