2021-ben jelent meg a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének gondozásában Jankó Ferenc geográfus munkája Burgenland földrajzi felfedezése címmel, mely a földrajzi tudás történetét vizsgálja.

Jankó Ferenc tudományos munkája új megvilágításba helyezi Burgenland történetét, a tartományról szóló földrajzi tudás mibenlétét. Kötete a térség XX. századi históriája, földrajza, illetve néprajza iránt érdeklődőknek szóló olvasmány, ezenkívül Ausztria és Magyarország kapcsolatainak történetéhez is fontos adalékokkal szolgál.

A könyv fotókkal és színes térképekkel gazdagon illusztrált, a tájékozódást helynév- és névmutató segíti.

Az előadás 12 térkép segítségével mutatta be Burgenland születését, és a tartomány két világháború közötti történetét a geográfia szemszögéből.

A tartomány létrejötte ugyanis jelentős részben a földrajz számára adott feladatokat, Burgenland beillesztése Ausztriába lényegében egy földrajzi projektként értelmezhető.

A tartománynak nemcsak név és főváros kellett, hanem földrajzi tartalommal is meg kellett tölteni: kik lakják, milyen tájai vannak, milyen hegyek, tavak és folyók tarkítják, milyenek közlekedési és gazdasági viszonyai.

Egy szóval: a földrajzi identitás kialakulása a földrajzi tudás történetével függ össze, amely tehát sajátos hordozóival, a térképekkel állt az előadás fókuszában.

Az előadás keretében mutatkozott be a közönségnek Győri Edit, az Őrvidék Ház új kulturális munkatársa. Megszólalásában beszélt a Magyar Házak Hálózata küldetéséről, az Őrvidék Ház tevékenységéről, rendezvényeiről. Bemutatott néhányat az Őrvidék Házban kapható könyvek és várvidéki borok közül, melyek megvásárlására a helyszínen is biztosítottunk lehetőséget.

unnamed (1)

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!