Szombathelyen, az Őrvidék Háznak is otthont adó régi Huszárlaktanya udvarán, a 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesületnek köszönhetően, ismét a helyére került a 11-es huszárok emlékszobra, amelyet 1925-ben állítottak, ám 1945-ben nyoma veszett. A szobor mellett az elhunytak nevét soroló táblák is felújításra kerültek, a nevek tökéletesen olvashatók. Mindezt az egyesület egy sikeres pályázatnak köszönhetően valósította meg.

Az egyesület elnöke elmondta, hogy a szobrot 1925. június 19-én állították, az ezrednapon, amelyet a két világháború között az ezred tisztikara és legénysége az elesett huszárok emlékére mindig megtartott. Az emlékmű 1928-ban egészült ki az elhunyt huszárok nevének tábláival. Aztán 1945-ben eltűnt a szobor. „Nem tudjuk, hogy megsemmisítették-e az oroszok, vagy előlük mentették, esetleg elásták. Az is tény, hogy amikor az oroszok innen, a 11-es huszár úti laktanyából kimentek, az emberalak nem volt meg, de az emlékmű ép volt, utána törték össze a márványtábláját.”

A szobor – Sejber Mihály kőfaragó munkája – Szent György napjára került a helyére (ő a lovashuszárok védőszentje), az ünnepélyes átadással viszont meg kell várni a karantén feloldását, amikor már szervezhetők közösségi rendezvények.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!