Szombathely a Nyugat királynője, eme sokszor emlegetett jelző nyomán tekintette végig az Őrvidék Ház legújabb közönségtalálkozója Szombathely, Vas vármegye székhelyének újkori történelmét. Azaz azt, hogy az 1920-as Trianoni döntés után mennyiben változott meg az egykori székhely szerepe, milyen irányt vett fejlődése. Az érdeklődők több előadáson, és egy kisfilmen keresztül ismerkedhettek meg a témával.

A járványhelyzet ellenére, a járványügyi szabályok betartásával több mint negyvenen vettek részt az Őrvidék Ház által szervezett, Párhuzamok – A polgárosodó Szombathely üzenete a mának című előadássorozaton.

A rendezvényt Farkas Csaba, az Őrvidék Ház szakmai vezetője moderálta, köszöntőt mondott dr. Balázsy Péter, Vas megye főjegyzője.

Az előadók sorra vették, hogy mi minden történt az elmúlt évszázadban: Dr. Asbóth Mária, a Felsőőrött született Farkas Géza fotóművész munkásságát mutatta be.  Az ő fotóin keresztül ismerhettük meg az akkori Szombathelyt és Vas vármegyét.
Balló László, művészettörténész neves házakat, nevezetes épületeket mutatott be, az építészeti remekek és azok sajnálatos pusztulását, szerencsésebb esetben megújulását ismertette.
Kelbert Krisztina, történész, muzeológus a két világháború között a nők munkába állásáról, annak hatásairól tartott előadást.
Dr. Pál Ferenc levéltáros a Szombathely környéki falvak és a polgárosodó Szombathely gazdasági, szociológiai, történelmi kapcsolatát vizsgálta.

A találkozón levetítésre került a Szombathely: hagyomány és fejlődés című kisfilm is.

Az előadásokat követően a Veress Pincészet Pintes bora mellett beszélgethettek tovább kötetlenül a témáról.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!