Az Őrvidék Ház szeptember 28-án adott otthont a Lehár Emlékév következő eseményének. A közel száz érdeklődőt vonzó konferencián Lehár Antal életének bemutatásán túl, a Trianon előtti és utáni korszakot is megismerhették a résztvevők.

Az Őrvidék Házban tartott megemlékező konferenciát Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökének köszöntője nyitotta meg, majd előadások zajlottak az időszak történelmi-politikai érdekességeiről. A rangos előadók között volt Dr. Katona Attila PhD. ELTE Savaria Egyetemi Központ egyetemi docense, Kovács Jenő a Vitézi Rend Vas-Zala megyei törzskapitánya, Rétfalvi Balázs a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár vezetője, Tatár József a Magyarok Világszövetségének Vas megyei elnöke, Báró Georg Reichlin-Meldegg, Fülöp András, a Szent György lovagrend tagja. Témák: Trianon árnyékában – Nyugat-Magyarország politikai és katonai helyzete; Horthy Miklós a Nemzeti Hadseregtől a kormányzóságig; gróf Mikes János püspök szerepe a Nyugat-magyarországi politikai életben és IV.Károly restaurációs kísérleteiben; A Nyugat-magyarországi felkelés – A Rongyos Gárda; Lehár Antal élete.

Az eseményt személyes jelenlétével megtisztelte a Lehár család, valamint a Lehár hagyaték gondozója, báró Mag. Georg Reichling-Meldegg.

Báró Lehár Antal, katonatiszt vas megyei és őrvidéki kötődése ismert. Sopronban született 1876-ban, az I. Világháború végén Mária Terézia rend lovagkeresztet kapott hősiességért, a 106. gyalogezred parancsnokaként. Érdekesség, hogy a császári és királyi 106. gyalogezrednek Lehár Ferenc, Antal testvére, az ismert zeneszerző írt indulót, melyet a zeneirodalomban „Piave”, illetve „Lehár” indulóként jegyzik.

1919-ben Lehár Antal a nyugat-magyarországi vármegyék visszafoglalásával katonai bázist kívánt kialakítani, ezért a nyugati vármegyékben hadsereget toborzott. Így kívánta segíteni a koronás király (IV. Károly) visszatérését a hatalomba.  A király visszatérése meghiúsult, de Lehár Antalnak szerepe volt 100 éve, 1921 decemberében, hogy Sopron ma a Leghűségesebb magyar város lehet.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!