A 2022-es év utolsó író-olvasó találkozóján Pataki János: Őrvidék – Barangolás Várvidéken címmel, a Magyar Házak kiadásában megjelent, művészi fotók százaival illusztrált útikönyvével ismerkedhettek meg az érdeklődők, miközben egy vetítettképes előadás segítségével is bebarangolhatták Őrvidék magyar emlékhelyekben gazdag vidékét.

Pataki János: Őrvidék – Barangolás Várvidéken című könyvének bemutatóján, amelyen egy vetítettképes előadáson hallhattunk az Őrvidék kialakulásáról, egészen visszavezetve az 1532-es Kőszegi ostromtól, napjainkig. Sopron Megyei Jogú Város belvárosi képviselője beszélt az őrvidéki magyar közösségekkel fenntartott jelentős kapcsolatokról, annak fontos gazdasági és turisztikai szerepéről.

Pataki János, a nevével fémjelzett könyvsorozatának tagjaként adta közre az Őrvidék című kötetet, amelynek célja, hogy bemutassa a trianoni döntéssel elszakított egykori magyar területeket. Jelen kötet segítségével Őrvidéken, a történelmi Magyarország nyugati határterületének mesés tájain barangolhatunk. Színes, képekben gazdag leírásai önmagukban élvezetes olvasmányt nyújtanak az Őrvidék településeinek történetéről és nevezetességeiről, így hasznos tippeket ad kirándulások szervezéséhez is. Őrvidéket – Burgenland néven – három magyar vármegye Moson, Sopron és Vas – nyugati részeinek összeolvasztásából hozták létre az I. világháború utáni területelcsatolás után. Milyen az élet Trianon óta az Őrvidéken? Mit üzennek számunkra ezek a csodálatos települések?

Miért nevezik a területet Várvidéknek is? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk, megismerve a gazdagon illusztrált kötetet a szerző csodás fotói segítségével, amely tematikus rendben mutatja be az őrvidéki települések jelenét, hagyományait. E Hiánypótló és különleges könyv segítségével végigjárhattuk az Őrvidék magyar emlékhelyekben gazdag vidékét, különleges történelmi, kulturális, vallási látnivalóit. Barangolhattunk titokzatos világában, az Őrvidék ismert és kevésbé ismert településein, épített és természeti látnivalói között. A könyv arra is buzdított mindenkit, hogy látogasson el erre a fantasztikus vidékre, hogy élményekkel gazdagodhasson. Így egy kötetben még senki sem mutatta be az Őrvidéket a maga teljességében. Ezt a pazar útikönyvet olvasva joggal támadhat olyan érzésünk, eddig miért is nem látogattunk el e karnyújtásnyira lévő, mégis olyan sok titkot, csodát rejtő Őrvidékre?

« A 9 »

A kötet annak a sorozat tagjaként került bemutatásra, amelynek célja, hogy a Kárpát-medence tájait részletesen megismertetése, tájegységekre bontva. A vizuális kedvcsinálás mellett fontos volt az értékmegőrzés és dokumentálás, a turisztikai és természeti látnivalók bemutatása. A teljes sorozat valószínűleg 15 kötetből áll majd, a szerző elmondása szerint elkészülte után a valaha ilyen témában készült könyvsorozat közül, a legteljesebb és legegyedibb lesz, átfogva a történelmi Magyarország, vagyis a Kárpát-medence jelentős részét.

A kötetlen beszélgetés borkóstolóval zárult.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!