Március 1-je mozgalmas nap volt Sopron kulturális életében. Visszatérve téli álmából, újra megnyitotta kapuit a Soproni Erdészeti Múzeum, vele együtt pedig bemutatkozott a múzeum épületében helyet kapott Őrvidék Ház is. 

A Díszteremben egybegyűlt vendégeket Prof. Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora üdvözölte, őt követte Tóth Kázmér, a Soproni Erdészeti Múzeum igazgatója, aki az egyetemi tárlat jövőjét mutatta be. A köszöntő beszédek után a résztvevőket egy helyszínbejárásra invitálták, ahol megtekinthették a múzeumnak otthont adó Esterházy-palota felújított épületét, illetve az abban kialakított Őrvidék Házat.

Visszatérve a díszterembe, a vendégeket Szilágyi Andrea, a Magyar Házak Hálózatához tartozó Őrvidék Ház nemzetpolitikai munkatársa köszöntötte. Rövid beszédében mesélt a Magyar Házak Hálózat létrejöttéről, annak céljairól és terveiről. Felidézte, hogy Sopron középkori belvárosában, a Főtér közvetlen közelében található Esterházy-palotában tavaly ősszel talált otthonra az Őrvidék Ház. „Büszkék vagyunk rá, hogy abban az épületben, melyben egykor összeszámolták azok szavazatát, akik a hazára voksoltak, ma ez az intézmény őrzi a magyar kultúra értékeit, s ad méltó színteret az őrvidéki magyar közösségek számára, identitásuk megőrzéséhez. Az Őrvidék Ház a Soproni Egyetemmel kötött szerződés alapján, a kiemelt műemléki védelem alatt álló épületben alakíthatta ki legújabb „bástyáját” és teremtette meg a szakmai tervének megvalósításához szükséges feltételeket” – mondta Szilágyi Andrea.

orvidekhaz sopron

Az est során bemutatkozott partnerintézményünk, a Kárpátia Borház is. Sopron legújabb vinotékája nem szokványos borkereskedés, sokkal inkább egy nemzetpolitikai projekt megjelenítési formája, amelynek célja, a történelmi magyar borvidékek legjobb borainak reintegrálása a Kárpát-medencében. A meghívottak egy 5 tételes borkóstolón vehettek részt, melyet Borbély Zsolt Attila, a Magyar Házak Kárpátok Bora elnevezésű nemzepolitikai projektjének egyik koordinátora tartott.

A megnyitón fellépett a Lilienn és Kónyai Tibor Duó, a bemutatkozó est kötetlen beszélgetéssel zárult.

 

 

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!