Trianon századik évében a Trianon Múzeum Alapítvány MásodikEzerév címmel, egyedülálló, Kárpát-medencei összkulturális rendezvényt szervezett Királyszálláson, a Nagy-Magyarország Parkban. Bár a járványügyi előírások miatt csak virtuálisan valósulhatott meg a muravidéki, őrvidéki, kárpátaljai, erdélyi, délvidéki, felvidéki, és anyaországi magyarok együttléte, szeptember 26-án, a Nagy-Magyarország Parkban zajló, egésznapos programsorozattal párhuzamosan Lendván, Beregszászon, Székelyudvarhelyen, Komáromban és Zentán hasonló rendezvényre gyűltek össze a magyarok. A hat helyszín három órán át tartó összekapcsolása a központi rendezvényen felállított ledfalon, a valóságost megközelítő, virtuális Kárpát-medencei együttlétet hozott létre.

A Trianon Múzeum Alapítvány partnerintézményei – a szombathelyi Őrvidék Ház, a kisvárdai Kárpátalja Ház, a debreceni Partium Ház, a szegedi Délvidék Ház, és a miskolci Felvidék Ház – közreműködésével a házaknak otthont adó városok is lehetőséget kaptak arra, hogy képviseltessék magukat azon az egyedülálló centenáriumi eseményen, melyet szeptember 26-án tartottak meg a királyszállási Nagy-Magyarország Parkban. Az Őrvidék Ház szervezésében Szombathelyről és környékéről is érkeztek vendégek a rendezvényre.

Bár a járványügyi helyzet miatt a külhoni magyarok fizikailag nem csatlakozhattak a centenáriumi eseményhez, virtuálisan megvalósult a muravidéki, őrvidéki, kárpátaljai, erdélyi, felvidéki és délvidéki magyarok együttléte is. A Nagy-Magyarország Parkban zajló rendezvénnyel párhuzamosan ugyanis Lendván, Beregszászban, Székelyudvarhelyen, Zentán és Komáromban hasonló rendezvényre gyűltek össze a magyarok. A helyszíneken egy-egy újságíró és operatőr rögzítette és közvetítette a programot. A hat helyszín három órán át tartó összekapcsolása a központi rendezvényen felállított ledfalon, a valóságost megközelítő, virtuális Kárpát-medencei együttlétet hozott létre.

A külhoni rendezvényeken bemutatkozó énekesek, zenészek, táncosok, versmondók produkciói, a Királyszállásra küldött üzenetek a centenáriumi események sorában egyedülállóvá tették a Trianon Múzeum Alapítvány rendezvényét.

A rendezvényről írt képes beszámolónkat ITT olvashatják. 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!