A rendezvény első perceiben Nagy János zenés köszöntőjében Erkel Ferenc Bánk bán című operájának leghíresebb áriáját, a Hazám, hazámat adta elő. Ezt követően Farkas Csaba, az eseményt szervező Őrvidék Ház és a Szülőföld Egyesület nevében köszöntötte a megjelenteket. Mint hangsúlyozta, nincs még egy olyan nemzet a Földön, amely egyetlen nemzeti ereklyéjének ekkora jelentőséget tulajdonítana és olyannyira tisztelné, mint a magyar nép a Szent Koronát. Birtoklásáért trónviszályok dúltak, sokszor árulások és összeesküvések áldozatává lett. A Magyar Szent Korona a magyar történelem legbecsesebb emléktárgya, s a legrégebben használt, mind a mai napig épségben megmaradt királyi fejék Európában, amely csaknem ezer esztendeje hozzá tartozik történelmünkhöz. Ez idő alatt 55 magyar királyt koronáztak meg vele, utoljára 1916-ban, az azóta boldoggá avatott IV. Károlyt.

Ünnepi köszöntőt Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke mondott. Beszédében felelevenítette, hogy a korona másolata legutóbb 2017-ben járt Vas megyében ,az akkori megyenapon.

A köszöntőt követően Woth Imre koronaőr, a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének elnöke tartott előadást. „A korona 63 és feles fejméretre készült, összesen 55 király viselte. 19 zománckép található rajta, apostolok és szentek képmásai. 1038-as Szent Korona felajánlása óta ez jelképezi Magyarországot és azt az éggel kötött frigyet, amit Szent István hozott létre, és azóta senki nem bontotta föl, tehát égi hatalomhoz tartozik Magyarország” – mondta az előadó. Az egyesület elnöke előadásában beszélt a koronaőrség történetéről is. Mint mondta, 1440-ben elrabolták a koronát, a váltságdíj 80 ezer arany volt, ami miatt a király külön adót vetett ki az országra. A történtek után, egy 1464-es törvény létrehozta a Magyar Királyi Koronaőri tisztséget, ami az 1944-es megszállásig működött is, majd 2011-ben állították fel újra. A Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének célja, a Magyar Koronaőrség történelmi és katonai tevékenységének megőrzése, ápolása és fenntartása. Az egyesület tevékenysége a Szent Korona és a Szent Jobb őrzése és kísérete.

286899480 5343305045707715 1131835662538044847 n

A megyeházi ünnepséget követően a Szent Koronát a Szalézi templomban szentmise és kultúrműsor keretében mutatták be az érdeklődőknek. Brenner József atya mutatott be misét Magyarországért, az egyház megmaradásáért és virágzásáért. A műsor keretében Tóth Lilla népdalénekes előadásában hallhattunk egy népdalcsokrot, majd a 10 éves Balázs Levente Nimród előadásában Sík Sándor: Az Andocsi Máriához című versét hallhattuk. Előadást tartott Kubínyi Tamás író, művelődéstörténész, és videoüzenetben szólt a közönséghez: Eperjes Károly, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Kiemelt kép: Cseh Gábor/vaol.hu

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!