Kárpát-medencei Fórum programsorozatunk részeként közönségtalálkozóval és könyvbemutatóval idéztük fel gróf Esterházy János emlékét az Őrvidék Házban. A Tanúm az Istenem című rendezvényen írók, történészek, intézményvezetők beszéltek a felvidéki magyar mártír politikus életútjáról.

Az Őrvidék Házban december 8-án, szerdán került megrendezésre a Tanúm az Istenem – Gróf Esterházy János mártíromsága című fórum, amelyen egy, a témához kapcsolódó könyvet is bemutattunk az érdeklődőknek.

Az eseményen köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar, korábbi szombathelyi polgármester, Dr. Székely  János, szombathelyi megyéspüspök, valamint a budapesti Lengyel Intézet igazgatója, Joanna Urbanska is.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely volt polgármestere Esterházy János boldoggá avatásának előkészületeiről beszélt, melyet a krakkói főegyházmegye végzett el. „Esterházy János emlékét meg kell őriznünk itt, Magyarországon, még akkor is, ha Szlovákia a mai napig nem rehabilitálta az anyai ágon lengyel, apai ágon magyar származású mártír politikust.” – mondta Puskás Tivadar.

Dr. Székely János megyés püspök köszöntőjében kiemelte: a gróf szent életű közéleti ember volt. – A szlovák parlamentben – magyarként – ő volt az egyetlen, aki a zsidók kitelepítése ellen szavazott 1942-ben. Emberszolgálata nemes és példaértékű volt, reményeink szerint hamarosan a boldogok között tisztelhetjük – mondta az egyházi vezető.

A budapesti Lengyel Intézet igazgatója, Joanna Urbanska hangsúlyozta: a gróf személye a magyar és a lengyel nép lelki és erkölcsi hagyományait ötvözi, a magyar–lengyel értékszövetség megteremtőjének is tekinthető.

Esterházy életútját felidéző előadók között volt Molnár Imre történész-diplomata, Kukor Ferenc, az ELTE Bolyai iskola igazgatóhelyettesét, tanárt, Kovács Jenőt, a Vitézi Rend Vas-Zala megyei törzskapitányát és Petrusák János írót is.

Gubík László, a felvidéki Esterházy Akadémia alapítója helyett, – megbetegedés miatt – kollégája mutatta be a Martosi Esterházy Akadémiát/ Népfőiskolát.

Molnár Imre, felvidéki szociológus, történész és diplomata az Esterházy család történetét mutatta be, a történelmi, gazdasági, szociológiai, politikai háttér elemzésével.

Istenes János, építész Az Esterházy zarándokközpont, Zoboralján címmel mutatta be a komplexum tervezési koncepcióját, a megvalósult és a további terveket.

Kukor Ferenc, író, az ELTE Bolyai Gimnázium igazgatója Alsóbodok/ Alsóbodoki Általános Iskola és Szombathely/ ELTE Bolyai Gimnázium testvériskolai kapcsolatát mutatta be, mely már a testvériskolai kapcsolatnál sokkal többet jelent, hiszen többek között a Zobor hegyi Milleneumi Emlékmű helyreállításában is segítettek.

Kovács Jenő, a Vitézi rend Vas-Zalai törzskapitánya a határon túli magyarság jellemzőit vette számba, illetve a hatásokat, melyek a magyarságot érték a történelem viharaiban. Az előadások után a jelenlévők kisfilmet tekinthettek meg Esterházy Jánosról, majd kötetlen beszélgetés keretében felvidéki borokat kóstolhattak.

Ugyanezen a napon könyvbemutatót is tartott az Őrvidék Ház: az érdeklődők Petrusák János Tanúm az Istenem című könyvét ismerhették meg, amely a gróf életútját tárja elénk.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!