Korabeli dokumentumok segítségével ismerkedhetnek meg a trianoni békediktátum körüli történelmi eseményekkel és azok társadalmi, lelki hatásaival azok, akik ellátogatnak a szombathelyi Őrvidék Ház legújabb tárlatára. A kiállítás anyagát lelkes gyűjtők, a Trianon Múzeum és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum bocsátották a szervező rendelkezésére. A korabeli kötetek, térképek, fotók, levelek és más tárgyi emlékek július közepéig láthatók az Őrvidék Ház Éhen Gyula termében.

A kamaratárlat az Őrvidék Ház által szervezett Vérző Magyarország címmel – a járványügyi helyzetre való tekintettel a Huszárlaktanya udvarán – megtartott konferencia kísérő rendezvényeként nyílt meg.

„A körülmények ellenére ennél méltóbban emlékezni a száz évvel ezelőtti tragédiára nem lehetett volna” – fogalmazott Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója, aki a múzeum anyagával és kollégáival a tudományos hátteret biztosította a tárlathoz, ám kiemelte a civil gyűjtők munkáját, felajánlását is. Mint mondta, ők tudják igazán hitelesen megmutatni az utókornak, hogy hogyan éreztek Trianonnal kapcsolatban az akkori egyszerű emberek. Bélyegek, falvédők tanúskodnak róla, mit jelentett az ország szétszakítása a családok és az otthonok számára.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!