Népes közönség részvételével zajlott a szombathelyi Őrvidék Házban az a megemlékező konferencia, amely a száz évvel ezelőtti trianoni tragédia vasvármegyei vonatkozásaira fókuszált, és amelyen a háború lezárásának részleteiről, a hűséges falvakról, a kulturális és egyházmegyei hatásokról is hallhattak előadásokat a téma iránt érdeklődők. Az eseményen bemutatták a reprint kiadásban újból megjelent Vérző Magyarország című kötetet, és egy kamarakiállítás is megnyílt.

Az Őrvidék Ház szervezésében június 3-án konferenciával emlékeztek Szombathelyen a trianoni döntés 100. évfordulójára. A jelképesen, 16.32 perckor kezdődő rendezvényre érkező vendégeket az Őrvidék Háznak otthont adó régi Huszárlaktanya udvarán I. világháborús hagyományőrzők fogadták, valamint egy rikkancs, aki az 1920. június 4-i Friss újsággal ajándékozta meg őket. 

Elsőként Farkas Csaba, az Őrvidék Ház igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd az Országgyűlés alelnöke, dr. Hende Csaba mondott köszöntőt, aki a múltbeli eseményeket idézte vissza. Székely János megyéspüspök azt mondta: a múltat nem lehet meg nem történté tenni, de szeretnénk, ha Európa népei megértenék Magyarország fájdalmát. 

Történelmi bevezetésként Jagadics Péter nyugalmazott alezredes a Nagy Háború lezárásáról, a Padovai fegyverszünetről beszélt, de a tudományos előadások között szerepeltek a “hűséges falvak” és a Rongyos gárda, valamint a nyugat-magyarországi felkelés és Burgenland, vagy Őrvidék kérdés is. A kettészakított egyházmegye veszteségeiről és Mikes püspöknek a magyar egyházi személyeket megtartó törekvéseiről Rétfalvi Balázs, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár vezetője számolt be. 

Az előadásokat könyvbemutató zárta: Gyurácz Ferenc irodalomtörténész mutatta be a Szülőföld könyvkiadó által megjelentetett Kosztolányi Dezső által gyűjtött antológiát, a konferenciának címet adó Vérző Magyarország című kötetet, amely Trianon kulturális következményeit foglalja össze.

A rendezvényen Horváth Csaba verseket szavalt, valamint a Csillagösvény nemzeti rock zenekar rövid koncertjét is meghallgathattuk.

« A 10 »

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!