Június 16-án, dr. Bence Lajos muravidéki, József Attila díjas író, költő új könyvét és Cuk Lajos, muravidéki borász, Lendva-hegyi borait mutattuk be az Őrvidék Házban. Nagy örömünkre, rendezvényünkre a kánikula ellenére is sokan eljöttek. Vendégeinket meglepetés is várta.

A délutáni program Jankovics Zoltán hegedűjátékával vette kezdetét, majd Farkas Csaba, az Őrvidék Ház szakmai igazgatója köszöntötte a résztvevőket, és mutatta be az est vendégét, Bence Lajost, akiről azt mondta, egy igazi kalandor, aki Jugoszláviában született, Szlovéniában él, magyar nemzetiségű, miközben ki sem mozdult Lendváról.

Az Egyszer én is – Muravidéki történetek című könyv – a tanulmányok és versek után – a szerző első novelláskötete, mely szókimondó, sajátos humorral megírt novellákat tartalmaz. A történetek kitaláltak ugyan, de valós élethelyzeteken alapulnak.

A kötetből Varga Bodó Anita olvasott fel, Tanai Ibolya, az est moderátora pedig nemcsak a könyvről kérdezte a szerzőt, hanem annak életéről is mesélt. De méltatta a kötetet a szintén József Attila-díjas költőtárs, Devecseri László is, aki azt mondta: az életpálya íve mellett a gyerekkor őszintesége és tisztasága van jelen a kötetben, meg persze a humor.

„A kötet a lendvai magyarságnak is jelentős érték” – mondta Kepe-Kocon Lilijana, a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) munkatársa. „Az írott szó az egyik legfontosabb pillére minden határon túli kisebbségnek, és mi, az elmúlt 22 évben – amióta az MNMI működik – nagyjából 350 könyvet jelentettünk meg. A határok szinte ma már nem léteznek, csak a fejekben, a mai esemény arról szól, hogy törlődjenek ezek a határok is.”

A jóhangulatú könyves délutánon a szerző – kötetei mellett – meglepetésként saját díjnyertes borait is elhozta, így közönségének nemcsak lelki táplálékkal szolgált, de meg is vendégelte őket.

A könyvbemutató után, a Kárpátia Borház által szervezett borbemutatók részeként, Cuk Lajos muravidéki borász, Lendva-hegyi boraival ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Kiemelt kép: Cseh Gábor/vaol.hu

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!