Az Őrvidék Ház és a Szent György Lovagrend szervezésében, március 3-án a legendás császári és királyi 106. gyalogezred megalakulásának 103. évfordulójára való emlékezéssel folytatódott a Lehár 145. emlékév programsorozata. Az Őrvidék Házban szervezett eseményen emlékbélyeges díszborítékot, kitüntetéseket mutattak be, valamint betekinthettünk Lehár Antal naplójába.

A rendezvény igeliturgiával kezdődött, amelyet Perendi Zoltán akolitus mutatott be.

„Éppen 150 éve, 1871-ben került kibocsátásra az első magyar bélyeg. Azóta bélyegmotívumok ezrei jelentek meg, kerültek a borítékokra vagy a gyűjtők kezébe. Az e-mailek korában is jelentős azoknak a száma, akik nosztalgiából, vagy hobbiból a mai napig gyűjtik mind a bélyegeket, mind a borítékokat. A Lehár emlékév alkalmából a szervezők is megjelentettek bélyeges elsőnapi borítékot” – mondta el Farkas Csaba, az Őrvidék Ház igazgatója, majd felkérte Steindl Rezsőt, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének Vas megyei elnökét annak bemutatására.

„Báró Lehár Antal mindig példakép volt katonái számára. Az első világháborúban kiérdemelte a Katonai Mária Terézia-rend lovagkeresztjét, s vele együtt az osztrák bárói címet. A háború végére már ezredesi rendfokozattal bírt, és megkapta a Tiszti Arany Vitézségi Érmet is, amit csak a leghősiesebb katonák érdemelhettek ki. Ő volt az egyetlen a Monarchia szárazföldi hadseregében, aki a háború utolsó hónapjaiban a két magas kitüntetést együtt viselhette zubbonyán” – tudtuk meg az intézményvezetőtől.

A kitüntetésekről a következő előadó, Fonyódi László nyugállományú főtörzszászlós beszélt részletesen.

„Lehár Antal az egykori Monarchia legkiválóbb katonái közé számított.1919- augusztus 5-én lépte át mintegy zászlóaljnyi erővel az osztrák-magyar határt, s hamarosan egy hadosztály felett rendelkezett. Ez volt a Nemzeti Hadsereg legütőképesebb és legfegyelmezettebb egysége” – hallhattuk Farkas Csabától, majd Jagadics Péter nyugállományú alezredes ismertette Lehár Antal naplójának egyes részleteit, a 106. gyalogezred megalakulását, majd Lehár Antal életéről is mesélt a jelenlévőknek.

Mint ismeretes, az Őrvidék Ház is csatlakozott ahhoz a harminc rendezvényből álló programsorozathoz, mely  a 145 éve Sopronban született katona, Lehár Antal előtt tiszteleg. A határokon is átívelő ünnepségsorozat több civil szervezet összefogásának köszönhetően valósul meg. Fülöp András hadszíntérkutató kezdeményezésére az Őrvidék Ház, a Grádics Egyesület, a Szent György lovagrend, a Szombathelyi Katonatörténeti Kiállítás a Szülőföld Könyvkiadó és az az Alsóőri Média és Információs Központ állt az ügy mellé.

A február 21-én kezdődött, és egészen őszig tartó programsorozat részleteiről ITT olvashatnak bővebben.

Képek: Őrvidék Ház, Szakonyi Eszter, Unger Tamás

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!